CSR Intézkedések adatbázisCím:  A civil együttműködés – hosszú távú elköteleződés
Vállalat:  Budapest Bank Nyrt.
Alcím:  A Budapest Bank alapítványain keresztül, valamint a civil szervezetekkel való együttműködése keretében évi több tíz millió forint támogatással segíti a civil szféra munkáját. 
Probléma:  A vállalatok támogatási rendszerében a rendszeresség elve sokszor nem érvényesül, vagy adott esetben háttérbe szorul. A bankok és hiteltermékeik általános, sokszor negatív társadalmi megítéléséből adódóan különösen nehéz a bank számára, hogy hiteles támogatója legyen egy-egy civil kezdeményezésnek. A hosszú távú elköteleződés, vagy akár egy termékhez kapcsolódó jótékonysági akció létrehozása hitelessé teheti a bankot egy-egy civil kezdeményezés által képviselt ügy felkarolásában. 
Megoldás:  A pénzintézet 2009-ben került kapcsolatba az Önkéntes Központ Alapítvánnyal (ÖKA) az Önkéntességért-díj pályázat kapcsán, amelyet vállalati kategóriában első alkalommal a Budapest Bank nyert el több mint egy évtizede működő vállalati önkéntes programjával, a Törődés Napja nevű akciósorozatával. Mivel az önkéntesség a Budapest Bank vállalati kultúrájának szerves része, a pénzintézet a díj támogatójaként a kezdeményezés mellé állt, ezzel is elősegítve az önkéntesség társadalmi szerepének minél szélesebb körben való elismertetését. A bank az anyagi és szakmai segítségnyújtáson túl 2010-ben azt a magánszemélyt is elismerésben részesítette, aki önkéntes tevékenységével a legtöbbet tette az esélyegyenlőség megvalósításáért. Ezen túl idén a pénzintézet és az ÖKA együtt csatlakozott az Önkéntesség Európai Éve 2011 – programsorozathoz is, amelynek első lépéseként közösen vettek részt az Európai Bizottság több mint húsz országot átfogó Önkéntes Turnéjának magyarországi rendezvényén. A bank CSR stratégiájában fontos szerepet kap a gyermekek támogatása is. A pénzintézet 2005 óta segíti a Peter Cerny Alapítványt: a bank segítségével a szervezet több koraszülött-mentőautót szerelt fel a megfelelő életmentő eszközökkel az évek során. A nők munkaerőpiaci integrációjának elkötelezett támogatójaként a Budapest Bank 2010-ben indította „Dobbantó” nevű képzését a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvánnyal, amelynek keretében eddig Budapesten és Békéscsabán tartottak vállalkozónőknek kompetenciafejlesztő tréningeket és klubeseményeket. A bank további civil partnerei közé tartozik a United Way Magyarország Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a LEA Alapítvány valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amelyekkel különböző jótékonysági akciókban működik együtt. 
Együttműködés:  Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA), Peter Cerny Alapítvány, SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, United Way Magyarország Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, LEA Alapítvány. 
Nehézségek:  A Budapest Bankot számos jó ügyet képviselő civil szervezet keresi meg évente, arra azonban sajnos egyetlen vállalatnak sincs lehetősége, hogy minden ügyet felkaroljon. Emiatt azokat az együttműködéseket kell kiválasztani, amelyek hosszú távra szólnak, és szervesen illeszkednek a CSR stratégiájába. 
Elért előnyök:  A bank támogatói hátterével a civil szervezetek a szakmai munkára koncentrálhatnak, a pénzintézet pedig értékvállalásainak gyakorlati megvalósításával is erősíti lényegre törő szemléletmódját, értékteremtő attitűdjét. 
Téma:  civil-vállalati együttműködés 
Iparág:  pénzügyi szolgáltatás 
Megvalósítás helye:  Magyarország 
Megvalósítás ideje:  Folyamatosan 
Bővebb információ:  http://www.budapestbank.hu 
Kontaktszemély:  Szigeti Ágnes
Belsőkommunikációs vezető
+36 1 450 6098
agnes.szigeti[kukac]ge.com