CSR Intézkedések adatbázisCím:  A fenntarthatóság emberi oldala – munka és magánélet egyensúlya a Marsnál
Vállalat:  MARS Magyarország Értékesítő Bt.
Alcím:  A Mars Magyarország több alkalommal került hazánk legjobb munkahelyei közé az Aon Hewitt felmérésén, illetve a Családbarát Munkahely és a Zöld Iroda minősítéseket is elnyerte. Az elismerések is bizonyítják, hogy a Mars a lehető legjobb munkakörülmények megteremtésére törekszik, mert vallja: munkatársai csak úgy képesek kihozni magukból a maximumot, ha jól-létüket kiemelten kezelik, odafigyelnek igényeikre. A pályázat keretében az Esély és Harmónia programot mutatjuk be, amely mára a Marsnál a munkatársi kultúra részévé vált. A hatékony munkavégzéshez és a kiegyensúlyozott magánélethez vezető stratégiát a munkatársak észrevételei alapján építette fel a vállalat, mely folyamat a mai napig tart. 
Probléma:  Az Esély és Harmónia program keretében a Mars Magyarország jó példával jár elöl Magyarországon egy olyan, nemzetközi nagyvállalatok esetében ritka szemléletet bemutatva, amely nemcsak esélyegyenlőséget biztosít munkatársai számára, hanem megteremti és fenntartja a munka-magánélet egyensúlyát is. A Mars sikeres gazdasági mutatói mellett emberközpontú szemléletének köszönhetően több alkalommal nyerte el a Legjobb Munkahely elismerést, vált Családbarát Munkahellyé, és Minősített Zöld Irodává. Munkatársai elkötelezettek, és nemcsak szakmailag motiváltak, hanem a mindennapok során is megőrzik lelkesedésüket, elégedettségüket és kezdeményezőkészségüket a rugalmas munkaidő, a rendelkezésre álló megfelelő munkaeszközpark és a közösségkovácsoló események miatt. A vállalat Öt Alapelve a gyakorlatban is megjelenik, így a marsosok a minőség, a felelősség, és hatékonyság mellett a kölcsönösség, és a szabadság fogalmával is nap, mint nap találkoznak.
A Mars munkatársi koncepciója a kezdetektől fogva az emberközpontúságon alapul, hiszen a vállalat egyik mottója „Munkatársaink a legjobb nagyköveteink”. Ennek megfelelően a budapesti irodában és nemzetközi szinten is a Marsnál nem „alkalmazottak”, hanem „munkatársak” dolgoznak, akik közösen osztoznak az egy légterű, kellemes kialakítású irodahelyiségen, az ügyvezető igazgatótól a gyakornokig senkinek sem jár külön szoba. Az Öt Alapelvnek megfelelően a felelősség és a hatékonyság érdekében az emberi erőforrásokat is a kölcsönösség elvét szem előtt tartva működteti a Mars: a kisebb irodai adminisztrációs munkákról, a recepciós feladatokról, vagy akár a kávéfőzésről is minden munkatárs egyénileg gondoskodik. A vállalat rendszeres egészségügyi szűréseket és sportolási lehetőségeket biztosít munkatársai számára, akik a Mars közösségkovácsoló szellemiségének köszönhetően mára önállóan szervezik a munkaidőn kívüli, egyre többeket megmozgató sport- és szabadidős versenyeket, túrákat, kirándulásokat.

Az Esély és Harmónia program, amely a munka és a magánélet, illetve a karrier és a család megfelelő arányait tartja fenn a Marsnál, a munkatársakkal szoros együttműködésben, javaslataikat figyelembe véve jött létre 2008-ban, és működik napjainkban is, immár önjáró módon, a munkatársak által koordinálva.

A program sikerének köszönhetően további innovációként került stratégiai szintre a családbarát szemlélet 2011-ben a Jól-Lét Alapítvány segítségével, így a vállalat – törvényi szabályozás híján – saját szabályrendszert állított fel az akkorra az állomány egynegyedét érintő gyermekgondozási távollétre. A szabályozás keretében véglegesítették a kismamákat, a gyermeke(ke)t gondozókat érintő jogokat, kötelezettségeket, lehetőségeket, mint például a rugalmas munkavégzés, munkaköri kötelezettségek, részmunkaidő. A Mars arra is hangsúlyt fektetett a szabályrendszer felállításakor, hogy a kismamák érdekeit is maximálisan figyelembe vegye, így a mindennapi kommunikáció részeként ők is értesüljenek a vállalatot érintő változásokról, részt vehessenek a belső rendezvényeken, és folyamatos kapcsolatban maradjanak a munkatársakkal. Az anyasági szabadságon lévőknek a GYES, illetve GYED ideje alatt is lehetőségük van akár munkaköri változtatásokra is, természetesen a vállalat menedzsmentjével való egyeztetések után.

Ahogy a példákból is látható, a Mars Magyarország számára a rugalmasság a kulcsszó, amelyet emberközpontú szemlélettel valósítanak meg egy olyan környezetben, ahol alapvetően teljesítmény-központúság várnak el a munkatársaktól. A szülési szabadságon lévők nem esnek ki a mindennapokból sem szakmai, sem közösségi szinten, és mindenkinek egyenrangú módon lehetősége van rugalmas munkavégzésre, javaslattételre és kölcsönös egyeztetésre nemcsak szakmai kérdésekben.
Ez a fajta szemlélet merőben eltér a hazánkban a nagyvállalati szektor módszereitől, külön kiemelve a nők helyzetét és a családbarát hozzáállást, hiszen a Marsnál szinte az összes munkakör 70%-át női munkatársak látják el, a teljes állomány több mint 50%-a pedig családosokból áll. A sikeres, innovatív megoldások titka, hogy a vállalatnál hisznek abban: csak az elégedett, kiegyensúlyozott, stabil és nyugodt magánéleti háttérrel rendelkező munkatárs képes kihozni magából a legjobbat. Az eredmények pedig őket igazolják.
 
Megoldás:  A Marsnál az emberi tényező figyelembevétele a fenntarthatósági stratégia része. A vállalat hisz abban, hogy a jó hírnév öregbítésében munkatársaik a legjobb nagyköveteik. Az általános, minden munkatársra vonatkozó emberközpontú szemléleten túl, a 2008 elején elindított Esély és Harmónia program keretében a Mars munkatársainak kulturális és egyéni sokszínűsége, és ehhez kapcsolódó igényei még inkább fókuszba kerültek. A programot a vállalat a munkatársakkal közösen dolgozta ki, amely így nemcsak az egyik legjobb, hanem egyben családbarát, és zöld munkahellyé is tette a Mars Magyarországot. A programmal nemcsak a szakmai fejlődésre, hanem a megfelelő szintű rekreációra, és a munkavállalói szolgáltatási kötelezettségen túli egészségügyi szűrésekre, béren kívüli juttatásokra is lehetőséget adtak a munkatársaknak, amelynek eredményeként a 2008-09-es évtől valóságos „bébiboom” következett be a Mars berkein belül: a várandós kismamák száma, és így az inaktív állomány is megnőtt, egyre többen döntöttek a családalapítás mellett.

A Jól-Lét Közhasznú Alapítvánnyal 2011-ben kezdett együttműködni a Mars azzal a céllal, hogy a családbarát szemléletet stratégiai szintre emelje. Mivel ebben az évben a teljes állomány közel negyede inaktív státuszba került, a vállalat célja az együttműködéssel az volt, hogy a női munkatársak számára lehetőség nyíljon a munka és a család minél zökkenőmentesebb összeegyeztetésére, majd az aktív állományba való visszatérésre. A megvalósítás során a Mars minden résztvevő érdekeit figyelembe vette, és további egyeztetési lehetőséget kínált fel nekik a személyre szabott helyzetek minél optimálisabb kezelésére.
 
Együttműködés:   
Nehézségek:   
Elért előnyök:  Az Esély és Harmónia program során megvalósult eredmények legfontosabb társadalmi hatása az azóta elnyert számos, szakmai felmérésen alapuló elismeréssel mérhető, mint a több alkalommal is elnyert Legjobb Munkahely, és Családbarát Munkahely, illetve a Zöld Iroda minősítés. A projekt megvalósításával a Mars jó példával jár elöl elkötelezett munkatársai, különösen a nők által betöltött pozíciók kiugróan magas számával, és azzal is, hogy munkatársainak több mint 50%-a családos, nagy részük az elmúlt évek során döntött így.
A rugalmas munkavégzésnek köszönhetően a munkatársak lelkesek, motiváltak, így még jobb teljesítmény elérésére képesek, ugyanakkor szívesen bevonják egymást szabadidős tevékenységeikbe, és önállóan szerveznek közösségi programokat. Kiveszik részüket a vállalat életéből, és tudják, milyen fontos szerepet töltenek be a mindennapokban.
A munkatársak magánélete és karrierje egyensúlyban van, a vállalat figyelembe veszi és meghallgatja ilyen irányú igényeiket, és támogatja családalapítási törekvéseiket.
A rugalmas, személyre szabott, alkalmazkodó munkahelyi szemlélet kölcsönös, a szabályrendszer egységes. A flexibilitás előnyeivel nemcsak a gyermekgondozási szabadságon lévők élhetnek, de számukra is biztosított a lehetőségükhöz mért részvétel a vállalat mindennapjaiban az inaktív idő alatt is.

A sikeres, innovatív megoldások titka, hogy a vállalatnál hisznek abban: csak az elégedett, kiegyensúlyozott, stabil, és nyugodt magánéleti háttérrel rendelkező munkatárs képes kihozni magából a legjobbat. Az eredmények pedig őket igazolják.

Az elégedett munkaerő, a stabil magánéleti háttér és a megfelelő munkakörnyezet kihat a gazdasági eredményekre is, mivel motiválja a munkatársak teljesítményét, és növeli elkötelezettségüket. A vállalat a bemutatott kezdeményezésekkel a magyar kormány és az Európai Unió hasonló irányú törekvéseivel összhangban, az egyenlő munkáért egyenlő bért elve szerint cselekszik, amely a nők munkaerőpiacra való visszatérésének megkönnyítését támogatja. 
Téma:  civil-vállalati együttműködés, egyéb 
Iparág:  élelmiszeripar 
Megvalósítás helye:  Magyarország 
Megvalósítás ideje:  2011 óta 
Bővebb információ:  www.mars.com 
Kontaktszemély:  Bartus Anita
személyzeti és szervezési
koordinátor
anita.bartus@effem.com
06-1-469-2150