CSR Intézkedések adatbázisCím:  A hátrányos helyzetű gyerekekért…
Vállalat:  PricewaterhouseCoopers Kft.
Alcím:  Két nagyvállalat és munkatársai összefogása a halmozottan hátrányos gyermekekért és alapítványi óvodájukért (adományozás és önkéntes munka) 
Probléma:  Nagyon fontos, hogy a gyerekek már óvodás korban megkapják azokat az ismereteket, fejlesztéseket, ami az iskolaérettséghez szükséges. A hátrányos helyzetű családoknak nincs lehetőségük óvodába járatni gyerekeiket. A Kovács Zoltán Alapítvány óvodája ebben segíti őket egy ingyenes óvodai szolgáltatással. Az óvoda odafigyel a gyerekek étkeztetésére, ruháztatására is. Viszont alapítványi működésük révén ezt csak az adományokból tudják biztosítani. Emellett az önkormányzat által biztosított épületet is maguknak kell fenntartani, illetve rendben tartani (ami egy régi, felújítandó épület és udvar). 
Megoldás:  A gyerekek és az óvoda segítségére ügyfelünkkel, az E.ON-nal közösen fogtunk össze és alakítottunk ki egy CSR programot.
A projekt két részből állt: egy adománygyűjtésből és önkéntes munkából.

Adománygyűjtés:
A PwC és az E.ON gazdasági és energia controlling területeinek munkavállalói és vezetői egyaránt részt vettek a gyűjtésben. Mintegy 10 zsáknyi ruha, 10 nagy doboznyi játék és 20 doboznyi tartós élelmiszer adomány gyűlt össze.

Önkéntes nap:
Az óvoda udvarán túl sok hatalmas fa állt, amik sajnos annyira beárnyékolták az alattuk lévő területet, hogy nem nőtt ki rajta semmi. Ezeket a fákat kivágattuk egy kertész céggel, majd előkészítettük a talajt a gyepszőnyeg lerakásához. Szeptember egyik szombati napján a két cégtől 60 fő önkéntessel összesen mintegy 420 órányi munkával felújítottuk az óvoda kertjét. 410 m2 gyepszőnyeget fektettünk le, 8 m3 homokot hordtunk a hinták alá, 46 m2 illatos fenyőkérget hordtunk a tuják alá, lecseréltünk 8 m2-nyi nádtetőt a hinták felett, lefestettünk számos kinti játszószert, 6 padot és 3 beépített szekrényt.
 
Együttműködés:  A projekt kezdetekor felmértük az óvoda és a gyerekek szükségleteit, majd ennek megfelelően alakítottuk ki a gyűjtést és az önkéntes tevékenységet.  
Nehézségek:  - A nagy mennyiségű adomány tárolása, szállítása.
- A kertész céggel és az ovival való egyeztetés, a részletek pontos kidolgozása.
- A nagy létszámú önkéntes csoport koordinálása, megfelelő munka biztosítása (mindenkinek képességeihez és fizikai lehetőségeihez képest).
 
Elért előnyök:  A program során közelebbről is megismerhettük az ügyfelünknél dolgozó embereket. Jó érzés volt, hogy közösen tehettünk valami jót és hasznosat a társadalomért. Az önkéntesek beleláthattak a társadalom eme szegény rétegeibe, és megtapasztalhatták, hogy az általuk nyújtott segítség mennyire fontos mind a gyerekek, mind az óvoda részére. 
Téma:  adományozás, vállalati önkéntesség 
Iparág:  tanácsadás 
Megvalósítás helye:  Csepel 
Megvalósítás ideje:  2010 
Bővebb információ:  http://www.pwc.com/hu 
Kontaktszemély:  Pápai Nikoletta
Corporate Responsibility Coordinator
+36 1 461 9322
nikoletta.papai[kukac]hu.pwc.com