CSR Intézkedések adatbázisCím:  A jövõ töltõállomása
Vállalat:  MOL-csoport
Alcím:  Zöld benzinkút az Istenhegyi úton 
Probléma:  Az Istenhegyi úti töltõállomás koncepciója egyfajta útkeresés a jövõ kihívásainak lehetséges kezelési módjaira. Cél az alternatív energiahasznosítás. 
Megoldás:  - Zöldfal. A 66 m2 örökzöld növényekkel beültetett zöld homlokzat 3 tonna CO2-gázt semlegesít évente. A különbözõ, a varjúhájfélék családjába tartozó növényeket egy Sedum szõnyeg elnevezésû ültetõanyagra telepítették, amelyet a – 100%-ban újrahasznosított – Aquadyne „nedvességmegtartó” panelekre rögzítettek.
- Zöldtetõ. A zöldtetõ 150 m2-es felülete kb. 7 tonna CO2-gázt semlegesít évente a rá telepített szõnyegszerû örökzöld növényeknek köszönhetõen. Az örökzöld növényekkel borított zöldfal és -tetõ révén megtakarított energia további kb. 100 tonna CO2 kibocsátásától mentesíti az energiaellátó hálózatot.
- Esõvíz-hasznosítás. Az esõvíz összegyûjtésével és ciszternában való tárolásával a tetõn és a falakon elhelyezett növények öntözése egyszerûbb, és ily módon minimális ivóvíz-felhasználást igényel.
- Épület hõszigetelése. Háromrétegû speciális üveg alkalmazása, valamint extra vastag hõszigetelés a tetõn, a falakon és a padló alatt, jelentõsen csökkenti a téli-nyári hõveszteségét és a fûtésre, illetve hûtésre fordítandó energiát. Mindez öszszesen 55%-os energiafelhasználás-csökkenést eredményez.
- Alternatív fûtésienergia-felhasználás. Az épület fûtését-hûtését és melegvíz-ellátását az egyik legkorszerûbb „levegõ-víz” hõszivattyús és hõcserélõvel ellátott rendszer biztosítja, amely teljesíti a zéró CO2-kibocsátást.
- Napelemes elektromosenergia-termelõ rendszer. A kiszolgálóterület feletti tetõ és a fölé magasodó egyedi kialakítású „szolárfa” ágain együttesen 250 m2 felületre integrált napelemes rendszer 30 800 kWh energiát termel évente, jelentõsen csökkentve ezzel a töltõállomás üzemeltetéséhez szükséges kiegészítõ energiaigényt. Ennek megfelelõen a napelemek télen a kút energiaszükségletének egy részét képesek elõállítani, nyáron azonban többletet is termelnek, amelyet visszatáplálnak az elektromos hálózatba.
- Power LED világítás. Az épületet és a külsõ kiszolgálóterületet Power LED lámpákkal világítják meg. A beépített 355 darab LED lámpa jelentõs (évi 6000 kWh feletti) elektromosenergia-megtakarítást eredményez. Továbbá a fõbejárat feletti 5 m2-es LED kijelzõpanel az aktuális promóciókon kívül a fenntarthatósággal kapcsolatos információkról is tájékoztatja a vásárlókat. A kútoszlopoknál szintén megtalálhatók a beépített LED monitorok, a shopban pedig egy interaktív infopanelt helyeztek el.
- Belsõépítészet. A shop berendezése a lehetõ legkörnyezetbarátabb, a polcok, asztalok és székek újrahasznosított kartonpapírból, a padlóburkolat vinil textilbõl és a díszítõelemek is újrahasznosított (pl. parafa dugó) anyagokból készültek.
- Akkumulátor-gyorstöltõ pont. Magyarországon elsõként helyeztek el ilyen oszlopot töltõállomáson, amely ABB technológiával mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.
 
Együttműködés:  A benzinkút lakóövezetben helyezkedik el, közvetlenül mellette egy óvoda is található. A kivitelezés során végig igyekeztünk figyelembe venni a lakosság szokásait, és minimalizálni a nyugalmat esetleg zavaró tényezõket. 
Nehézségek:  Kihívásaink a tervezés, illetve a kivitelezés során:
- a létezõ „zöld” technológiák alkalmazása mellett a létesítmény elsõdleges funkciójának megõrzése,
- a töltõállomás megjelenésének és környezetbarát megoldásainak beillesztése a lakókörnyezetbe,
- a kivitelezés megvalósítása a lehetõ legrövidebb idõ alatt,
- kis alapterület adta lehetõségek maximális kihasználása.
 
Elért előnyök:  - Energiahatékonyság: egy hagyományos töltõállomás energiafelhasználásához képest évente 7000 m3 gázt és 120 000 kWh áramot takarítunk meg.
- A kút az összesített éves energiaszükségletének közel 40%-át képes elõállítani.
- Az Istenhegyi úti töltõállomás építése és mûködése közben olyan gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtunk, amelyeket más töltõállomásainkon (pl. Leányfalu, Keszthely) is kamatoztattuk, így ezeken a helyeken is megtalálható például az újfajta megoldások egy része (zöldfal, zöldtetõ, üvegtetõ, hõszivattyús rendszer, LED világítás).
 
Téma:  környezetvédelem 
Iparág:  vegyipar 
Megvalósítás helye:  Magyarország 
Megvalósítás ideje:  2011 
Bővebb információ:  mol.hu/hu 
Kontaktszemély:  Horváth Dori Jenõ
MOL Magyarország
kiskereskedelem vezetõ
dhorvath@mol.hu