CSR Intézkedések adatbázisCím:  A közös önkéntes munka csapatot épít
Vállalat:  ShiwaForce.com Zrt.
Alcím:  Helyi problémákat megoldó önkéntes közösségi programok a ShiwaForce.com Zrt. csapatainak részvételével: kórházfestés és ételosztás 
Probléma:  A vállalatnál csapatokban dolgozunk. Mind a csapatokon belüli, mind a csapatok közötti kommunikáció és együttmûködés fejlesztését egy közös feladat, egy közös cél megvalósításával lehet elérni. A hagyományos csapatépítõ tréning is hasonlóan mûködik. Miért ne végezhetnénk el csapatépítés közben egy olyan feladatot, amely egyúttal valós problémát old meg a környezetünkben? Az évi két csapatépítõ tréningre szánt napot önkéntes munkára fordítjuk. A projekteket – partnerünk, a Célirányos Kezdeményezés segítségével – közös értékeink mentén választjuk ki. 
Megoldás:  2012-ben két egymástól nagymértékben különbözõ problémára kerestük a megoldást.
A tavaszi kiválasztott projekt a Szent János Kórház Szülészeti és Nõgyógyászati Osztály folyosójának kifestése és a gyermekambulancia három szakrendelõjének megszépítése volt. Elsõ lépésként megszervezõdtek a csapatok. A munka oroszlánrésze egy napra koncentrálódott, de az elõkészítés maga több hétig folyt. Az elõkészítési szakaszban minden csapatból vettek részt képviselõk. Felhasználva a cégnél meglévõ szakértelmet, a designer kollégák megtervezték a színeket és mintákat, beszereztük a szükséges eszközöket és festékeket. A projekt megvalósítása pontos tervezést és szoros együttmûködést igényelt a csapatok között, és mindennapi kommunikációt a kórház dolgozóival. A Célirányos Kezdeményezés segített az igények felmérésében, a szervezésben és a napi szintû kapcsolattartásban a kórházzal. A szülészet folyosóján ezerhatszáz négyzetméternyi falfelületet kellett felállványozni, javítani és festeni. Ezenkívül három gyermekrendelõ falára festettünk színes mesefigurákat, melyeket az ott dolgozókkal közösen választottunk. Minden munkatárs lelkesen végezte a megbeszélt feladatát.
A második akciónk karácsony elõtt ételosztás volt a rászorulóknak. A Széna téren állítottunk fel egy sátrat és padokat december elején. 440 adag meleg ételt, teát és szaloncukrot osztottunk szét.
 
Együttműködés:  A ShiwaForce.com Zrt. vállalati kultúrájának szerves részét képezi a társadalmilag felelõs gondolkodás. Hosszú távon partnerünk a Célirányos Kezdeményezés, amely segít a szervezésben, koordinációban. A festés során a kórház vezetésével és dolgozóival kellett szorosan együttmûködnünk, hogy a megígértek szerint, a kórház nyugalmának megzavarása nélkül tudjuk elvégezni a feladatot. 
Nehézségek:  A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy egy mûködõ kórházban kellett teljesíteni a vállalt feladatot, vigyázva arra, hogy ne zavarjuk meg a betegek nyugalmát. A munkálatok nagy részét egy napon belül be kellett fejezni, mert a kórházban elvárt tisztaságot estére helyre kellett állítani.
 
Elért előnyök:  A közös önkéntes munka javítja a munkatársak közötti együttmûködést. A folyosó kifestése, a rendelõk falára felfestett mesefigurák tisztábbá, barátságosabbá tették a környezetet, javítva az ott dolgozók és a betegek közérzetét. 
Téma:  civil-vállalati együttműködés, vállalati önkéntesség 
Iparág:  szolgáltatás 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2012 
Bővebb információ:  www.shiwaforce.com 
Kontaktszemély:  Kovach Anton
vezérigazgató
hello@shiwaforce.com
06-1-392-4000