CSR megoldások tárháza

(A CSR Piac 2009 kiállításról a Lépések c. szaklapban megjelent összefoglaló cikk.)

 

A KÖVET Egyesület a CSR Europe partnerszervezeteként első ízben rendezte meg hazánkban a CSR Piac kiállítást 2009. május 14-én, ami lehetőséget adott a vállalatoknak arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás terén elért eredményeiket szakmai kiállítás keretében mutassák be.

 

tl_files/csrpiac/Fotok/20090514_1772_.JPGA 2005-ben Brüsszelben útjára indult kezdeményezés célja az, hogy a vállalatok a társadalmi felelősségvállalás területén megoldandó kihívásaikat, problémáikat és az azokra bevezetett megoldásokat bemutassák egymásnak és a nagyközönségnek. Kiállítási lehetőséghez pályázati úton juthattak a vállalatok; a jelentkezéseket szakértői zsűri bírálta el. „Az érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlta, és igazolta, hogy van igény újfajta szemléletre és a vállalatok is üdvözlik a valódi tapasztalatcsere lehetőségét. Közel 50 vállalat 90 esettanulmánnyal pályázott a CSR Piacon, melyek közül most 41 vállalat 67 CSR intézkedését és valóban felelős vállalatvezetési elveit ismerhetik meg a kiállítás látogatói” – mondta köszöntő beszédében Petrik Ida, a KÖVET ügyvezetőigazgató-helyettese.

 

tl_files/csrpiac/Fotok/20090514_1942_.JPG

A rendezvényen délelőtt is, és délután is műhelymunkákon vehettek részt a látogatók; ahol a CSR európai helyzetéről, a valóban felelős vállalatokról, a felelős vezetésről, valamint a marketingről folyt eszmecsere. A CSR európai helyzetéről szóló beszélgetést Ann Vandenhande-nek, a CSR Europe senior vezetőjének prezentációja nyitotta meg, majd Fertetics Mandy, az Alternate Kft. ügyvezetője moderálásával a résztvevők megvitatták, vajon milyen trendek várhatóak, milyen szerepük van az érintetteknek, elsősorban csoportos vagy egyéni fejlesztést igényelnek-e a vállalatok. A Bionómia – Közgazdaságtan Valóban Felelős Vállalatoknak? címet viselő műhelybeszélgetés moderátora és egyben egyik előadója dr. Tóth Gergely, a Követ Egyesület főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense volt. „A bionómia olyan közgazdaságtant jelent, ami jobban ismeri és elismeri az élő rendszerek törvényeit, elsősorban az élet szolgálatát tekinti feladatának, kiemelten az embert, de a többi élőlény megtartásával, azaz az egész rendszert együtt” - nyilatkozta teóriájáról, amelyet az októberben megrendezésre kerülő Georgikon Napokon tárnak a szélesebb tudományos közvélemény elé.

 

tl_files/csrpiac/Fotok/20090514_2331_.JPG

A kiállításon a Coloplast Hungary vehette át a 2009 Valóban Felelős Vállalata díjat, a KKV különdíjat a Bakos Faipari Egyéni Cég nyerte el. Közönségdíjjal a Zwack Unicum Nyrt. intézkedését jutalmazták a látogatók, miszerint szerves hulladékok környezettápláló hasznosítására kerül sor stratégiai partnerség jegyében. A díjátadó végén bodzaszörppel koccintottunk a díjazottak egészségére. A rendezvény fő célja az volt, hogy olyan szakmai fórumot hozzunk létre, ahol a piactérre belépést nyert cégek és a látogatók egymást, illetve a vállalatok által kidolgozott és bevezetett gyakorlatot akár részletekbe menően is megismerhetik. Törekedtünk arra, hogy a CSR Piac 2009 nyilvános lehetőséget adjon a cégek közötti szakmai kommunikációra, tapasztalatcserére, elősegítse a CSR kultúra hatékony fejlesztését, fejlődését. Terveink között szerepel, hogy a következő, 2011-ben megrendezendő CSR Piac fejlesztése érdekében a kiállítókkal megvitatjuk a pályázati rendszert, amit szeretnénk még tökéletesebbé tenni.

 

Csizmadia Edit/KÖVET