CSR Piac 2013

2013. április 18-án harmadik alkalommal, az Európai CSR Díjért zajló nemzeti verseny győzteseinek kihirdetésével egy időben rendezte meg az Európa több országában már évek óta nagy népszerűségnek örvendő CSR Piac kiállítást a KÖVET Egyesület.

 

A rendezvény fővédnöke Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt. A rendezvény részletes programját itt tekintheti meg.

 

Az idei CSR Piac kiállítás annyiban (is) különbözött a korábbiaktól, hogy ezúttal a vállalatok civil partnereikkel közösen az Európai Bizottság által alapított és 2013-ban először meghirdetett Európai CSR Díjért is versenyeztek. Ezért az elismeréséért csak olyan vállalatok indulhattak, amelyek nem-üzleti partnerrel vagy partnerekkel közösen valósítottak meg valamilyen innovatív, nagyhatású, fontos projektet.

A kiállításon 33 vállalat és 28 civil szervezet - összesen 44 standon - osztotta meg az érdeklődőkkel a CSR-ben kialakított jó gyakorlatait, követendő megoldásait. A Piacra 64 CSR-intézkedéssel pályáztak a vállalatok. Legnépszerűbb pályázati témakörök a civil-vállalati együttműködés, az érintettek bevonása, az esélyegyenlőség, azon belül a családbarát megoldások esetei, valamint az önkéntes programok voltak. De a felelős beszállítói lánc és a termékfejlesztés, valamint az innováció témakörében is érkeztek pályázatok.

 

Az idén először meghirdetett Európai CSR Díjra 18 nagyvállalat és hat kkv (és civil partnereik) nyújtott be pályázatot. A zsűri előzetes szűrése alapján négy nagyvállalat és három kkv került fel az úgynevezett rövid listára. A nagyvállalati rövid listán az E.ON, a Nokia, a Telenor és a Provident, a kisvállalatin az IFUA Nonprofit Partner, a Hill and Knowlton, valamint Dr. Czinki László egyéni vállalakozó szerepelt. A döntőbe jutott szervezetek két nyílt zsűri ülésen mutatták be projektjeiket a nagyközönségnek: a vállalatok (és civil partnereik) 5-5 percben prezentálhatták projektjeiket, a zsűri tagjai pedig 10-10 percben tehettek fel kérdéseket a versenyzőknek, illetve oszthatták meg véleményüket a közönséggel.

 

Az Európai CSR Díj nagyvállalati kategóriájában a zsűri az E.ON Hungária Zrt. Háló programját tartotta a legjobbnak, így a június 25-i, Brüsszelben zajló felelős vállalatok európai seregszemléjén ők képviselhetik Magyarországot. Az E.ON Háló programjának célja a rezsifizetési nehézségekkel küszködő családok támogatása, amely lehetővé teszi az adósságcsapdából való kikerülést, a kialakult egyensúlyi állapot fenntartását és a hatékony családi gazdálkodást. A zsűri véleménye szerint a Háló program az iparágban példaértékű, együttműködésen alapuló, rendszerszerű és ötletes tudatformáló intézkedés, amely más vállalatok által is adaptálható.

 

A kkv kategóriában Dr. Czinki László magánvállalkozó képviseli hazánkat az EU fővárosában. A Felelősségvállalás a jövő generációi érdekében című program célja, hogy környezettudatos neveléssel hozzájáruljon egy hagyományos óvodai nevelés körülményeinek és tartalmának gazdagításához, segítséget nyújtson a nevelés módszerének kidolgozásában, szakmai, infrastrukturális és anyagi feltételeinek megteremtésében a Nagykanizsai Attila úti Óvodában, példát mutatva más óvodák és nevelőintézetek számára is. A zsűri véleménye szerint egyéni elköteleződésben, kitartásban, együttműködésben és társadalmi hasznosságban kiemelkedő a projekt.

 

Az idei CSR Piacon hét díjat adtak át:

 

Fődíjak

  • Európai CSR Díj Nagyvállalati kategória: E.ON Hungária Csoport
  • Európai CSR Díj Kis- és középvállalati kategória: Dr. Czinki László egyéni vállalkozó
  • 2013 Legkiválóbb CSR Megoldása Díj: Dreher Sörgyárak Zrt.
  • 2013 Valóban Felelős Vállalata Díj: Skanska Magyarország Ingatlan Kft.

 

Különdíjak

  • Kisvállalati különdíj: Bio-Drog-Berta Kft.
  • Környezettudatos Vállalatirányítás különdíj: STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.
  • Közönségdíj: Nokia Komárom Kft.

 


A 2013-as CSR Piac díjazottjai

   Az Európai CSR Díj díjazottjai

 

 

 

 

A CSR Piac 2013 bővebb beszámolója, illetve a rendezvényen készült fotók megtekinthetők a KÖVET Egyesület honlapján.