Felelős Foglalkoztatási intézkedésekCím:  A megváltozott helyzet csak rugalmasság kérdése
Vállalat:  GRUNDFOS Magyarország Kft.
Alcím:  Megváltozott munkaképességű dolgozók sokszínű karrierlehetőségei a Grundfos Magyarország Gyártó Kft.-nél. 
Probléma:  A Grundfos a világ vezető szivattyúgyártójaként alapítása óta elkötelezett a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása iránt.
A hazai gyáregységekben már 2001 óta rehabilitációs részleg működik, ahol több mint száz munkatársat alkalmazunk elsősorban gyártósori operátorként.
Mivel alapvető célkitűzésünk a hosszan tartó foglalkoztatás és magas fokú dolgozói elégedettség elérése, az idők folyamán a motiválás és megtartás témaköre egyre nagyobb jelentőségre tett szert a megváltozott munkaképességűek viszonylataiban is.
Emellett fontossá vált a vállalati diverzitás szervezeten belüli erősítése, amelyet a szellemi munkakörök ki- és átalakításában, majd azok megváltozott munkaképességű személyek által történő betöltésében láttunk realizálhatónak.
Ezen céljaink megvalósíthatóságát nehezítette, hogy csak korlátozottan álltak rendelkezésünkre olyan intézményi kapcsolatok, amelyeken keresztül speciálisabb igényeinknek megfelelő munkaerőt toborozhattunk volna. 
Megoldás:  A fenti problématerületek kezelésére vállalatunk a következő egyedülálló gyakorlatokat dolgozta ki, majd valósította meg:

1. A Grundfos rugalmas hozzáállással igyekszik motiválni megváltozott munkaképességű alkalmazottait.

A munkafolyamatok rehabilitációs részleghez történő illesztése:
• tetten érhető a rehabilitációs részlegen előállított termékek körültekintő kiválasztásában,
• illetve a gyártás koncentráltságában, mely ezáltal minimális helyváltoztatást igényel, szem előtt tartva a kollégák potenciális mozgási korlátozottságát.

A munkakörök egyének képességeihez és nehézségeihez való illesztése:
• a dolgozók az összes részlegen belüli operátori munkafolyamatot ismerik, amelyeket napi szinten rotálnak maguk között – ez a változatosság mellett a helyettesíthetőséget is garantálja,
• a csoportvezetők és koordinátorok a napi feladatok elosztásakor maximálisan figyelembe veszik az egyének megmaradó képességei, preferált munkafolyamatai mellett azok éppen aktuális egészségi állapotát is, hogy a munkavállalók mindig a lehetőségeikhez képest legmagasabb fokú teljesítményt produkálhassák.

Átjárhatóság betegség, illetve felgyógyulás esetén:
• fogyatékossá/egészségkárosodottá vált alkalmazottaink részére továbbfoglalkoztatást biztosítunk rehabilitációs részlegünkön a betegség ideje alatt (akár tartósan is),
• hasonlóképpen, a korábban rehabilitációs részlegünkön dolgozó munkatársak a sikeres felépülést követően egy másik termelési területen kaphatnak munkát.

2. A tehetséges megváltozott munkaképességű dolgozóink számára belső fejlődési- és karrierlehetőségeket is kínálunk:
• a csoportkoordinátorok a megváltozott munkaképességű dolgozói állományból kerülnek ki, és a csoportvezető távollétében annak feladatait is ellátják, mely nagyfokú felelősséggel ruházza fel őket,
• opcionális átjárás biztosított a szellemi munkakörök irányába (kaizen adminisztrátor, munkaruha-ügyintéző, vállalati intranetszerkesztő stb.),
• támogatjuk a megváltozott munkaképességű dolgozók vállalati képzéseken való részvételét is, legyen szó akár hard skill, akár soft skill tréningekről,
• megváltozott munkaképességű kollégáink számára egy területspecifikus oktatási anyagot dolgoztunk ki, speciális oktatási rendszerrel kombinálva azt.

3. A vállalat továbbá folyamatosan törekszik nyílt munkaerő-piaci rehabilitációs foglalkoztatásának népszerűsítésére:

• az évek folyamán olyan regionális intézményi kapcsolatrendszert építettünk ki, amely révén szélesebb körből tudunk megváltozott munkaképességű személyeket kiválasztani,
• a kapcsolati háló bővítése azonban nemcsak a jelentkezéseinket sokszorozta meg, de egy olyan gazdag network születhetett általa, amelyet munkáltatók, civil szervezetek, szociális intézmények alkotnak, és amelyben a Grundfos munkáltatói jó gyakorlatainak megosztásával ösztökéli a többi piaci szereplőt aktív szerepvállalásra a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén. 
Együttműködés:  A megvalósítás során aktív kooperáció alakult ki a termelési osztályokkal, a HR-osztállyal és az épület-karbantartással.
Szoros együttműködést hoztunk létre munkáltatókkal, civil és állami szervezetekkel: részükre gyárlátogatásokat szerveztünk, konferenciákon reprezentáltuk rehabilitációs részlegünket, valamint a munkaerő-toborzásban támogattuk egymás munkáját.
 
Nehézségek:  A rugalmas munkahely kialakítása és a rendszer működtetése a szervezeten belül azért okozott nehézséget, mert a bemutatott felelős foglalkoztatási modellt úgy kellett megvalósítani, hogy mindeközben a termelési elvárások is maximális mértékben kielégüljenek. Az egyensúly megteremtésében a termelési csoportvezetők és az üzemi szociális munkás szerepe kritikusnak bizonyult. 
Elért előnyök:  Megváltozott munkaképességű alkalmazottaink körében a dolgozói elégedettség és cég iránti lojalitás magas, amely összefüggésbe hozható ismertetett intézkedéseinkkel. Mind a kiépített intézményi kapcsolatok, mind az elégedett munkavállalók hozzásegítik a Grundfost ahhoz, hogy a régió szintjén vonzó munkáltató hírében álljon a megváltozott munkaképességű álláskeresők körében. 
Téma:  esélyegyenlőség 
Iparág:  gépipar 
Megvalósítás helye:  Székesfehérvár 
Megvalósítás ideje:  2010-2014 
Bővebb információ:  www 
Kontaktszemély:  Schiffer Sára (szülési szabadságon)
üzemi szociális munkás

Kappel Katalin
üzemi szociális munkás
kkappel|kukac|grundfos.com
+ 36-34-802-453