Felelős Foglalkoztatási intézkedésekCím:  Családbarát intézkedések a p2m Consultingnál
Vállalat:  p2m Consulting Kft.
Alcím:  A munkahely-család-hobbi hármas egyensúlyának fenntartására hozott intézkedéseink a munkatársak mindennapjainak megkönnyítése érdekében 
Probléma:  Megtalálni az egyensúlyt a munkahelyi és az otthoni feladatok között – ez az egyik legnagyobb kihívás vezetők és munkatársak számára egyaránt. Junior tanácsadóink hajlamosak túlvállalni magukat, hogy gyorsan minél többet tanuljanak, és nem jelzik, ha kezdenek kifáradni, ezért nekünk kell rájuk odafigyelni. A legnehezebb egyensúlyozás pedig kisgyermekes munkatársainkra hárul még az egyszerű mindennapokban is − a betegségekről, családi problémákról nem beszélve. Mindenkivel hosszú távra tervezünk, fontos számunkra, hogy munkatársaink megőrizzék egészségüket, mentális és érzelmi egységüket. A cél tehát olyan rendszer kialakítása volt, amelyben munkavállalóként mi magunk is szívesen dolgoznánk. Ahol biztos keretek működnek, de az egyén szabadságát is megőrizzük a saját kompetenciáin belül.  
Megoldás:  A tanácsadói munka jellegénél fogva lehetővé teszi, hogy amennyiben a munkatárs telefonon és interneten elérhető, feladatainak egy részét akár otthon is végezheti. Ezért az irodai munkavégzéshez csupán a lehetőséget biztosítjuk, nem támasztunk elvárásokat a kötelező bejárást tekintve. Az irodában munkaállomásokat alakítottunk ki arra az esetre, ha bármelyik tanácsadó a napja egy részében vagy egészében ott kíván dolgozni, de a közös megbeszéléseket és tárgyalásokat kivéve nem feltétel az irodai jelenlét.
Szerverünket VPN kapcsolat segítségével minden munkatárs eléri a saját számítógépéről, így a közösen használt munkaanyagok, szakmai segédletek folyamatosan rendelkezésükre állnak.
Egyik fontos elvünk, hogy nincs napi számonkérés, csak feladat és határidő. A feladatokat mindenki a saját időbeosztása szerint ütemezheti – egyetlen elvárásunk, hogy a projektek időben és megfelelő szakmai gondossággal elkészüljenek. Megbízunk a kollégáinkban, mert biztosak vagyunk abban, hogy munkájukat a vállalásuk szerint, megfelelően teljesítik.
Junior munkatársainkkal heti rendszerességgel egyeztetünk jelenlegi és várható feladataikkal, projektjeikkel kapcsolatban. Ennek nem csupán a tanítás és a szakmai felügyelet a célja. Így kapunk visszacsatolást tőlük, hogy a teherbírásuknak megfelelő mennyiségű feladat van a kezükben, képesek megbirkózni a vállalásaikkal, és mindez nem megy a szabadidejük rovására.
A kisgyermekes szülőknek is szerettünk volna a távmunkán és a munkavégzésük magasabb szabadságfokán túl gyakorlati segítséget nyújtani. Alapul véve az általuk leggyakrabban emlegetett problémákat, végiggondoltuk, mivel tudnánk használható támogatást biztosítani.
Közösen egyeztetve arra jutottunk, hogy időgazdálkodási technikákkal és hatékonyságnövelő módszerekkel adhatunk eszközt a kezükbe saját feladataik napi szintű ütemezéséhez. Az elmúlt években több alkalommal tartottunk tréninget számukra ebben a témakörben. Visszajelzéseik, önértékelésük alapján hasznosnak bizonyultak a képzések. Sok olyan elemet tudtak beépíteni a mindennapjaikba, amelyek segítségével könnyebben megbirkóznak a párhuzamos feladatok kezelésével. Mindezt a gyakorlatban is megtapasztalhattuk, hiszen a projektfeladatok időráfordításának alakulásából nyomon követhetjük a személyes hatékonyság javulását.
A képzéseket, tréningeket - csakúgy, mint a többi lehetőséget - nemtől függetlenül biztosítjuk munkatársainknak, hiszen az anyák mellett az apákra is rengeteg feladat hárul. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy férfi munkatársaink is kivehessék a részüket gyermekeik mindennapjaiból, hiszen ezek az évek számukra sem térnek vissza, és a családnak az ő aktív jelenlétükre éppúgy szüksége van.
 
Együttműködés:  Kis csapat vagyunk, számunkra akkor sikeres az együttműködés, ha ez minden egyes munkatársunkkal hosszabb távon működik. Az indulásnál csatlakozott két munkatársunk ma is velünk dolgozik. Az elmúlt években állandó csapatunk pályakezdőkkel bővült. Munkatársaink elmondása szerint a céghez való ragaszkodásuk egyik sarokpontja a munkahely és a magánélet egyensúlyának megőrzése. 
Nehézségek:  A saját munkaütemezéshez, a keretek betartásához szükséges egyfajta önfegyelem és saját magunk irányítása, amire sokan nem képesek. Még a becsületesen dolgozó munkatársak is hajlamosak tolni a nemszeretem feladatokat. A nagy szabadsággal vissza is lehet élni − ez sajnos előfordult egy-két esetben. Meg kellett tanulnunk elengedni azokat, akik nem tudnak ebben a szellemben dolgozni.  
Elért előnyök:  Egy, a közelmúltban végzett belső felmérés során anonim módon nyilatkozva a p2m munkatársai fontos kapocsként, biztonságot nyújtó és családias közegként jellemezték a céget. A legnagyobb eredmény, hogy munkatársaink hosszú távon tervezik a velünk való együttműködést. Mindezt a közös munka során észrevétlenül is közvetítjük partnereink és ügyfeleink felé, akiktől sok pozitív visszajelzést kapunk arról, hogy értékelik családbarát működésünket.  
Téma:  munka és magánélet egyensúlya 
Iparág:  tanácsadás 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2011 óta folyamatosan 
Bővebb információ:  www.p2m.hu 
Kontaktszemély:  Patonai Ágnes
ügyvezető, tanácsadó
agnes.patonai@p2m.hu
+36-20-466-2634