Felelős Foglalkoztatási intézkedésekCím:  Egészséges és biztonságos munkahely – Napraforgó Program
Vállalat:  Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt.
Alcím:  A dolgozók komplex egészségprogramja és munkahelyi biztonsága
„Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás.” David B. Agus
 
Probléma:  Vállalatunk elkötelezett munkavállalóink és környezetünk egészséges életmódja iránt.
Egészségpolitikánk célja munkavállalóink és környezetünk egészséges életmódra való nevelése, a betegségek megelőzése, a kialakult betegségek időbeni kezelése.
A Napraforgó Program életkornak megfelelően igyekszik az egészséges életmódra nevelni, motiválni a cég dolgozóit.
 
Megoldás:  A program keretében minden dolgozó számára lehetőséget biztosítunk munkaidőn belül komplex prevenciós szűrésekre: belgyógyászati, szemészeti, fogászati, nőgyógyászati, ultrahangszűrésekre, vér- és vizelet-, valamint urológiai vizsgálatokra. Ezekkel a vizsgálattokkal biztosítjuk, hogy dolgozóinkat időben segítsük az esetleges betegségek megelőzésében.
Munkavállalóink igénybe vehetik foglalkozás-egészségügyi orvosainkat, fogászatunkat, ingyenesen juthatnak influenza elleni védőoltáshoz.

A Legrand Sportegyesület nonprofit szervezet szakosztályai számos lehetőséget biztosítanak az egészség megőrzéséhez: természetjáró-, horgász-, labdarúgó-, tömegsport-, lövészszakosztály.
A dolgozók igénybe vehetik a Legrand SE sportpályáját (foci, tenisz, kosárlabda, lőtér), illetve különböző pluszjuttatásokat, a teljesség igénye nélkül pl. kedvezményes kerékpárvásárlás, kedvezményes sportbérletek: strand-, spinning-, fallabda-, konditerembérlet stb. A Legrand SE által nyújtott szolgáltatások átültethetők más vállalatok gyakorlatába is.

A családi sportnapon minden dolgozó részt vehet családjával, ahol orvos kitelepülésével vérnyomás-, vércukorszint-, BMI-mérésben, valamint életmód-tanácsadásban részesülhetnek. Az ilyen jellegű egészségügyi szolgáltatás példaként szolgálhat más vállalatoknak is.

Életmód-tanácsadásban évente kétszer vehetnek részt a munkavállalók, ahol az előadást követően igény szerint személyes, egyéni konzultációra is van lehetőségük.

Minden munkavállaló számára csoportos biztosítást kötünk, amely kiterjed élet-, baleset- és egészségbiztosításra.
Kritikus betegségek kialakulásánál masszív anyagi támogatást nyújtunk. Szociális pénzbeli juttatásokat biztosítunk 30 napot meghaladó betegség esetén, közeli hozzátartozó halálozása esetén, születés esetén stb.
A béren kívüli juttatások széles skálája biztosított a kollégáknak a sport, étkezés, utazás, öngondoskodás területén, beleértve az Egészségpénztárat is.
24 órás orvosi segélyvonal áll minden munkavállaló rendelkezésére, ahol információkat kaphatnak egészségmegőrzéssel, orvosi, gyermekorvosi, fogorvosi ügyelettel, egészségügyi intézmények elérhetőségével kapcsolatban.
Elsősegélynyújtóinkat éves szinten képezzük, jelenleg 67 fő vesz részt ebben.
Évente 3 alkalommal kihelyezett véradást szervezünk a Magyar Vöröskereszttel együttműködve, ahol alkalmanként átlagosan 70–75 munkavállaló 28–30 liter vért ad.
Minden évben megrendezzük városi iskolásokat megmozgató programunkat „Két kerékkel egészségesebb” vagy „Egészségtudatos vetélkedő” formájában, ezzel nemcsak a saját, hanem a környezetünk egészségére is figyelünk, és a gyerekeket is bevonjuk az egészséges életmódra való nevelésbe.

A munkahelyi biztonságot szolgálják a dolgozóink által megfogalmazott jó munkakörülmények, a biztonságos munkakörnyezet és általános rendezettség.
 
Együttműködés:  Napraforgó Programunkat folyamatosan monitoringoljuk, dolgozóink igényeit rendszeresen felmérjük, és ezek alapján történnek a fejlesztések, változtatások.
Orvosokkal, a Vöröskereszttel, helyi iskolákkal, a biztosítótársasággal, valamint a szolgáltatókkal jó, flexibilis a kapcsolatunk. A szolgáltatók figyelembe veszik a helyi adottságokat, rugalmasak, és időben reagálnak kéréseinkre szerződésben rögzített feltételek szerint. Mindemellett a cégvezetés is elkötelezett a program támogatásában.
 
Nehézségek:  Bevezetési nehézségek – a program megfelelő, hatékony kommunikációja a dolgozók felé. Fontos, hogy a program a szolgáltatás szintjén maradjon, ne mosódjon össze a kereskedelemmel.
A munkavállalók 3 műszakban való foglalkoztatása során nagy odafigyelést igényel a vizsgálatok ütemezése és szervezése. Fontos, hogy a gyártás folyamatos legyen, és minden munkavállaló részt tudjon venni a programban.
Felismerni a szignifikáns eltéréseket, betegségeket – ezekre megoldást találni.
 
Elért előnyök:  Elmondható az a tény, hogy a program beépült a vállalati kultúrába, az emberek viselkedésébe. Minden munkavállaló munkaidőben teljes körű szűrésben vehet részt.
Programunknak köszönhetően a kollégák egészségesebben élnek, illetve esetlegesen felmerülő betegségeikről időben tudomást szereznek. A szociális háló erősödött, hiszen az kap segítséget, akinek ténylegesen szüksége van rá.
Előnyök számokban: kritikus betegségek kiszűrése: 3 év alatt 7 fő; belső vállalati dolgozói felmérésünkben az első számú béren kívüli juttatás a Napraforgó Program; munkahelyünk biztonságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a munkabalesetek száma alacsony (az elmúlt 5 évben 2–5 között évente), 2014-ben pedig egyetlen sem volt.
 
Téma:  munka- és egészségvédelem 
Iparág:  energetika 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2012 óta folyamatosan 
Bővebb információ:  www.legrand.hu 
Kontaktszemély:  Katona Szilvia
HR-igazgató
szilvia.katona|kukac|legrandgroup.hu
06-63-510-200