Felelős Foglalkoztatási intézkedésekCím:  Fókuszban dolgozóink egészsége és biztonsága
Vállalat:  BP
Alcím:  Figyelemfelhívó kampányok és megelőző intézkedések végrehajtása munkatársaink egészsége és biztonsága érdekében 
Probléma:  A BP mint nemzetközi energiavállalat számára a dolgozók biztonsága és egészségének megőrzése az első számú cél (Safety First). Mindez indokolt is olyan környezetben, ahol veszélyes anyagokkal vagy nehézgépekkel történő munkavégzés folyik (pl. kúthálózat, kitermelés). Irodai környezetben viszont ilyen veszélylehetőségeknek munkavállalóink nincsenek kitéve, sokkal inkább a számítógép előtt végzett munka – hosszabb távon jelentkező – egészségre káros hatásaival kell számolniuk. A cégnél dolgozók átlagéletkora 30 év, ezért külön kihívás volt az intézkedés során, hogy olyan veszélyekre kell felhívnunk a figyelmet, amelyek időben távol, ténylegesen 5–15 év múlva jelentkezhetnek náluk. 
Megoldás:  A kihívás megoldására hozott intézkedések minden esetben azt szolgálták, hogy felkeltsük a munkavállalók figyelmét, és megelőzzük bármilyen baleset (legyen az munka- vagy közlekedési), esetleg vagy egészségkárosodás megtörténtét.

Véradás. Az irodánkban egy évben háromszor kerül megrendezésre az Országos Vérellátó budapesti központja által szervezett véradás, ahol általában 70–90 fő (a céges populáció 10%-a) jelenik meg, így az elmúlt 4 évben több mint 600 véradás zajlott irodaházunkban.

HSSE (Health-Safety-Security-Environment) hét rendezvényei. A BP minden évben globális szinten egy egész hetet szán az egészség, biztonság és környezetvédelem fontosságának hirdetésére. Az elmúlt években számos közlekedésbiztonsági és egészséggel kapcsolatos programot szerveztünk.

Prevenciós és szemléletformáló kampányok. Cégünk 2012 óta minden év októberében csatlakozik a mellrák elleni magyarországi kampányhoz olyan programokkal, amelyek nemcsak figyelmet, de aktív részvételt is generálnak. 2014-ben egy mellrákon átesett blogger előadását hallgathatták meg dolgozóink, valamint arra bátorítottuk kollégáinkat, hogy egy bizonyos napon minél többen vegyenek fel egy rózsaszín ruhadarabot. 2013-ban a BP budapesti irodája is csatlakozott a nemzetközi Movember kampányhoz, amelynek témája a férfiak egészsége és a prosztatarák kialakulásának kockázatai. A kampány keretében több mint 40 kollégánk vállalta, hogy november hónapban bajuszt növeszt, ezt használva figyelemfelkeltésként, valamint több mint 180.000 forint adományt is gyűjtöttek az Országos Onkológiai Intézet javára.

Munkahelyi rekreciós programok. A dolgozók számára irodai masszázst biztosítunk, valamint térítésmentes gerinctorna foglalkozásokat tartunk.

BAM. Cégünk minden lehetséges eszközzel támogatja, hogy dolgozóink közül minél többen a biciklit válasszák elsődleges közlekedési formának a munkába járáshoz. Ezért az elmúlt években minden évben csatlakoztunk a Bringázz a Munkába! kampányhoz, és ennek keretében szerveztünk KRESZ-workshopokat, biciklis reggelit, valamint ajándékoztunk biciklis kiegészítőket. 
Együttműködés:  Magyar Kerékpárosklub – BAM, szemléletformáló előadás a biztonságos városi kerékpározásról
Movember Hungary Egyesület
Országos Vérellátó Szolgálat
IX. kerületi EGYMI iskola – a tanulókkal közlekedésbiztonsági esemény keretében jutalmaztuk, illetve dorgáltuk meg a gyalogátkelőt megfelelően, vagy nem megfelelően használó kollégáinkat. 
Nehézségek:  A munkahelyi biztonság mint száraz témakör; a munkatársak magas ingerküszöbe, fiatalkoruk miatt az egészségvédelem jelenleg nem kiemelkedő fontosságú számukra. 
Elért előnyök:  Kiemelt figyelem elérése a munkahelyi biztonságot érintő kérdésekben; nem történt munkával kapcsolatos baleset a 2014-es évben; növekvő számú résztvevő az egészséggel kapcsolatos kampányokban, eseményeken a témához kacsolódó, alulról jövő kezdeményezések növekvő száma. 
Téma:  egészségmegőrzés 
Iparág:  energiaipar 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2010-2015 
Bővebb információ:  www.bp.com 
Kontaktszemély:  Szalay Zsolt
esélyegyenlőségi referens
zsolt.szalay|kukac|bp.com
+36-70-466-3686