Felelős Foglalkoztatási intézkedésekCím:  Kéthetes nyári gyermekmegőrző
Vállalat:  Budapest XVI. kerületi Önkormányzat
Alcím:  Ingyenes gyermekfelügyelet biztosítása a Polgármesteri Hivatalban dolgozók gyermekei számára a nyári szünet ideje alatt két héten át. 
Probléma:  Az iskoláskorú gyermekeket nevelő munkatársak számára jelentős többletterhet jelent a nyári hosszú szünidőben a gyermekek felügyeletének megszervezése. A 10 hetes nyári szünet ideje alatt a szülők szabadságuk terhére sem tudják megoldani a folyamatos felügyeletet, ezért, hacsak nincs nagyszülői segítség, a gyerekeket általában jelentős többletköltségért fizetik be táborokba vagy egyéb egész napos foglalkozásokra. 
Megoldás:  Az önkormányzat igyekszik munkaadóként élen járni, példát mutatni úgy is, mint a kerület egyik legnagyobb munkaadója. A XVI. kerületi Önkormányzat vezetősége megértő a gyermeket, nevelő szülők problémáival kapcsolatban, hiszen a vezetőség minden tagjának több gyermeke van. A program a munkahelyi szociálpolitika eleme. Egy olyan kezdeményezés, amely a problémát felismerve arra megoldást kínál. Ezzel egyfajta pluszjuttatást nyújt a gyermekes munkavállalóknak, elismerését fejezi ki a gyermekvállalás iránt, és részt vállal a nehézségek megoldásában. A nyári szünet alatt ezért az önkormányzat két hétre biztosítja a hivatalban dolgozó szülők számára gyerekeik felügyeletét, mindennap változatos programokkal, ezzel tehermentesítve a családokat. A gyermekmegőrző benti, hivatal épületén belüli helyszíne a házasságkötő terem, külső helyszíne a Cinkotai Tájház, a Sashalmi Közösségi Terem, de tavaly a szervezők elkísérték a gyerekeket egy gödöllői kalandparkba is. A gyermekmegőrzőt a Varázsműhely Művészeti Alapítvány segítségével szervezzük meg. Az alapítvány biztosítja a gyermekfelügyelethez szükséges felügyelőket, a kézműves–foglalkozásokhoz szükséges anyagokat, megszervezi a kinti programokat, kíséri a gyerekeket. A gyermekmegőrző mindennap reggel 8 órától várja a gyerekeket, és a napi munkaidőhöz igazodva ér véget, ekkor lehet a szülőknek a gyerekekért jönni. Az ebédet benti foglalkozásokkor a szülők, a külső helyszínen szervezett programok esetén a szervező alapítvány biztosítja. A tavalyi programban a kalandpark-látogatáson kívül szerepelt még tájházas program kuglóf– és tarkedlisütéssel, táncházzal és kertmozival; a benti alkotói napokon pedig a gyerekek készíthettek nyár koszorút, kaleidoszkópot, fűfej babát, ékszereket, és festhettek porcelánt. 
Együttműködés:  Varázsműhely Művészeti Alapítvány segítségével szervezzük meg a programot, az alapítvány biztosítja a felügyelőket, a foglalkozásokhoz szükséges anyagokat, megszervezi a kinti programokat, kíséri a gyerekeket. A kormányhivatalban dolgozók gyermekei továbbra is részt vehetnek a gyermekfelügyeletben. 
Nehézségek:  Pályázati források folyamatos kutatása: a gyermekmegőrző programunkkal rendszeresen pályázunk pályázati forrásra. E nélkül a gyermekmegőrzőre fordított költségek emelésére nincs lehetőség.
Állandó program biztosítása változó környezetben: 2012 óta többszöri szervezeti átalakítás, létszámleépítés. A hivatal épületének felújítása ebben az évben. 
Elért előnyök:  1. Amennyiben a szülő számára biztosított gyermeke felügyelete, több időt tud aktív munkával tölteni. 2. Jobban tervezhető a nyári szabadság. 3. A gyerekek között kapcsolatok épülnek ki, ami indirekt módon a kollégákat is közelebb hozza egymáshoz. 4. A program népszerű, minden évben nő a résztvevők száma. 5. A szülők számára költségkímélő megoldást nyújt. 
Téma:  munka és magánélet egyensúlya 
Iparág:  önkormányzat 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2012-től 
Bővebb információ:  www.budapest16.hu 
Kontaktszemély:  Szász József
alpolgármester
kozmaeniko|kukac|bp16.hu
+36-1-401-1545
+36-20-533-6338