Felelős Foglalkoztatási intézkedésekCím:  Miben más a Vitality Masszázs?
Vállalat:  Nézz Más Szemmel Nonprofit Közhasznú Kft.
Alcím:  „Akik a kezükkel látnak!” 
Probléma:  Vállalkozásunkban azért tekintjük a látássérülteket kiemelkedően fontos munkavállalóknak, mert a látássérülés komoly munkaerő-piaci hátrányokat jelent. A látássérültek foglalkoztatási helyzete még talán a megváltozott munkaképességűek szerteágazó csoportján belül is az egyik legnehezebb. A látássérülés olyan speciális élethelyzet, amely rendkívül bekorlátozza az ellátható feladatköröket, munkaköröket, és a munkavállaló termelési hatékonyságát is befolyásolja. Emellett a mai rohanó világban gyakran megfeledkezünk az egészségünkről. „Az egészség nem minden, de egészség nélkül a minden semmi.” (Arthur Schophenhauer) 
Megoldás:  Úgy véljük, hogy rengeteg olyan lehetőség rejlik fő tevékenységünkben, a masszázsban, amellyel a legtöbb mozgásszervi tüneteket produkáló betegség enyhíthető. Ez egy holisztikus szemléletű masszázsstúdió, mert mi nemcsak a konkrét tünetekre koncentrálunk, hanem igyekszünk átfogóan az egész embert vizsgálni. Támogatjuk az egészséges szemléletmód kialakítását, ezenkívül társadalmi célunk, hogy hozzásegítsük az embereket annak a kommunikációs szakadéknak az átugrásához, ami a megváltozott munkaképességűek és a társadalom többi tagja között húzódik. Ez egy óriási nehézség a világunkban: a legtöbben azt sem tudják, hogyan segítsenek egy fogyatékossággal élő társuknak az utcán, nem merik megszólítani, mert fogalmuk sincs, mit jelent ilyen helyzetben lenni. Van eredménye és jövője a kollégáinkkal együtt végzett munkánknak. Minden tapasztalatunk azt mutatja, hogy a hozzánk betérő vendégeknek teljesen megváltozik a hozzáállása, megszűnik az a távolságtartó merevség, ami korábban jellemző volt a látássérültekkel szemben. Büszkén kijelenthetjük: Magyarországon ők a szakmájuk legjobbjai közül valók. Látássérült masszőrjeink a kezükkel látnak, és erre a különös masszázsélményre igenis van kereslet. A látássérülés komoly munkaerő piaci hátrányt jelent, amelynek csökkentését fontos feladatunknak érezzük. 
Együttműködés:  Folyamatosan próbálunk a CSR-stratégiánkkal megegyező eseményeken és rendezvényeken megjelenni, kitelepülni akár masszázzsal is. Tagjai vagyunk a KÖVET Egyesületnek, részt veszünk minden évben a CSR Piacon és a Zöld Iroda rendezvényen. Nagyobb vállalatoknál pedig egészségnapokkal és társadalmi érzékenyítő tréningekkel, előadásokkal jelenünk meg. 
Nehézségek:  A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásánál a következő nehézségeket tapasztaltuk. A megváltozott munkaképességűek, kifejezetten a látássérültek képzési lehetőségei az elmúlt években a tizedére csökkentek. Lenne igény szakképzett megváltozott munkaképességű munkavállalókra, de a támogatott és akadálymentesített képzések hiányában nehezen tudnak érvényesülni. Meg kellett tanulnom a vakokkal és gyengén látókkal, illetve más, megváltozott munkaképességű munkavállalókkal dolgozni, alkalmazkodni az igényeikhez. Fontos volt kialakítani egy olyan helyiséget, amely az ő mozgásukat és tájékozódásukat is segíti, és egyben kellemes környezetként is szolgál, ezt indokolja a segítő személy alkalmazását. Tudatosítani kellett a vendégkörünkben, hogy miben más ez a masszázs, vagyis miért válasszák a Vitality Wellnesst. Az egészségmegőrzés, valamint a társadalmi felelősségvállalás mellett tesszük le a voksunkat, és keressük a partnereket, akik nemcsak egy egyszerű lazító masszázsra várnak, hanem az igazi minőségre. 
Elért előnyök:  Látássérülés komoly munkaerő-piaci hátrányokat jelent, másrészről viszont vendégeink visszajelzéseiből azt tapasztaljuk, hogy a látás hiánya a tapintó érzékszerv jobb működését eredményezi, ami segíti a látássérült masszőröket munkájuk hatékony elvégzéséhez. Vállalkozásomat arra alapoztam, hogy a látássérült gyógymasszőrök különleges tapintó érzékkel rendelkeznek, melyet hatékonyan tudnak kihasználni tevékenységük során, így betegeket és egészségeseket egyaránt egészségmegőrző és egészségügyi problémákat javító masszázzsal segítsék. Alternatív terápiáinkkal: a talp reflexológia; a shiatsu; a gyógymaszázs; a manuálterápia korunk mozgásszervi megbetegedésben élők, valamint az SM betegségben szenvedők számára is elérhetőek. Az igazi masszázs gyógyhatásai és a társadalmi felelősségvállalás melletti elkötelezettségen túl a csapat hozzáállása adja a vállalkozás sava-borsát, vagyis a munkavállalók szívüket-lelküket beleadva állnak helyt a Vitality Wellness üzletében, céges masszázsokon, rendezvényeken. Minden masszőrünk elkötelezett híve a gyógyításának, munkájukban precíz, pontos emberek. Azt hiszem, e nélkül nem tartanánk, ott ahol most. Mindezeknek köszönhetően sikeres projektünk az irodai masszázs, ahol nemcsak egy frissítő stressz oldásban részesülnek az ott dolgozók, hanem igazi gyógymasszázsban a társadalmi érzékenyítés mellett. 
Téma:  egészségmegőrzés 
Iparág:  szolgáltatás 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2008-tól folyamatosan 
Bővebb információ:  www.vitalitywellness.hu 
Kontaktszemély:  Pataky Tímea
ügyvezető igazgató
patakytimea.vitality@gmail.com
+36-70-379-9030