Felelős Foglalkoztatási intézkedésekCím:  Munka és magánélet harmóniája a MagiComnál
Vállalat:  MagiCom Kft.
Alcím:  A munkatársak elkötelezettségének folyamatos fenntartása a munka és magánélet egyensúlyának támogatása által a MagiCom Kft.-nél. 
Probléma:  A MagiCom Kft. vezetőségének szemlélete szerint a cég sikeres működésének egyik alappillére, hogy munkavállalóink életében a munkára és a magánéletre fordított idő és energia harmóniában legyen, hiszen csak az elégedett, kiegyensúlyozott, nyugodt munkatárs képes a legjobb teljesítményre.
A cég fennállásának 14 éve alatt számos olyan, munkavállalóinkat érintő kihívással szembesültünk, amelyek hátrányosan befolyásolták ezt a fontos egyensúlyt, és ezekre megoldást kellett találnunk. Ilyen problémák például a munkahelyi konfliktusok, magánügy és család miatti távollétek, helyettesítések, kismamák hiányzásai, gyermek(ek) ellátása és a munkába való visszatérés nehézségei.
 
Megoldás:  Számos kollégánk esetében munkakörükből adódóan nem ragaszkodunk ahhoz, hogy az iroda falai között töltsék a napjaikat, így maguk dönthetik el bejárnak-e. A munkakörük miatt az irodához kötött munkatársaknak is bármikor lehetőségük van otthoni munkavégzésre, melyhez a cég informatikai infrastruktúráját is hozzáigazítottuk. Minden kollégánk rendelkezik laptoppal, VPN hozzáféréssel, és szükség esetén mobil internetkapcsolatot is biztosítunk, hogy így helyhez kötöttség nélkül is maradéktalanul el tudják látni feladatukat, legyen szó akár magánügyek intézéséről (pl. lakás körüli teendők), akár kismamák orvosi vizsgálaton való megjelenéséről vagy beteg gyermek otthoni ápolásáról. A családi körülményekhez igazodva, több kollégánkat rugalmas, vagy részmunkaidőben, esetleg távmunkában foglalkoztatjuk, ami természetesen a körülmények változásával rugalmasan módosítható. Szükség esetén rendkívüli fizetés nélküli szabadság is gördülékenyen igénybe vehető.

A MagiCom a szervezeten belül nagy hangsúlyt fektet a nő-férfi esélyegyenlőségre, a női munkatársak bevonzására és megtartására, hiszen az IT szektorban működő vállalatként a nemek aránya a cégen belül nem kiegyensúlyozott. Éppen ezért elismerjük a munkatársak családi szerepeit, és tudjuk, hogy folyamatos kapcsolattartás nélkül a gyermekükkel otthon lévő anyukák vagy apukák kiesnek a cég vérkeringéséből, így a későbbi visszatérésük is nehezebbé válik. Ennek elkerülése érdekében odafigyelünk arra, hogy munkatársaink a kisgyermek mellett otthon töltött idő alatt is (legyen az akár hosszú távú, pl. gyes, gyed, akár rövid távú, pl. betegszabadság) folyamatosan informálva legyenek a céggel kapcsolatos aktualitásokról (hírlevelek, programmeghívók, fényképek, stb. által). Ezekkel biztosítjuk számukra a cég életében való részvételt az inaktív idő alatt is, és segítjük a munkába való gördülékeny visszatérésüket.

Annak érdekében, hogy a családtagok is megismerjék azokat a munkatársakat, akikkel párjuk, szülőjük együtt dolgozik, rendszeresen szervezünk közösségépítő céges rendezvényeket, ahol jó hangulatban, kötetlen légkörben izgalmas felnőtt- és gyermekprogramokkal várunk kicsiket és nagyokat, sőt a cég nyugdíjasait is (nyáron a MagiCom családi nap, szeptemberben a SzeptEmber Feszt, ezek mellett pedig közös kirándulások, evezés, jótékonysági sportversenyek stb.).
 
Együttműködés:  A MagiCom számára a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése nem projektjellegű feladat, hanem vállalati elkötelezettség, amelyre a MagiCom fennállása óta nagy hangsúlyt fektet. Ennek a fenntartásához folyamatos fejlesztéseket dolgozunk ki, melyben a cég menedzsmentje, valamint a támogató folyamatok (HR, marketing) irányítói szorosan együttműködnek. 
Nehézségek:  A cég IT infrastruktúrájának biztonságos és folyamatos működése érdekében üzemeltetőinknek 7/24 ügyeletet kell fenntartaniuk, valamint naprakészen kutatniuk és integrálniuk kell a legújabb technikai vívmányokat, eszközöket, melyek elősegítik a nem irodához kötött munkavégzést.
Fontos odafigyelni az egyensúlyra, hogy a gyermekes és gyermektelen kollégák is hasonló elbánásban részesüljenek.
A szervezett programok esetében kihívást jelent a szükséges erőforrás előteremtése.
 
Elért előnyök:  Csökkentek a munkahelyi konfliktusok. Munkatársaink összetartók és elkötelezettek maradtak, hiszen nincs kivételezés, és mindenki számára adottak a lehetőségek. A rugalmas munkakörülményeknek köszönhetően kollégáink lelkesek, motiváltak, így még jobb teljesítményt nyújtanak.
Kollégáink közül egyre többen vállalnak gyereket, hiszen munkahelyük stabil hátteret, biztonságot nyújt számukra.
Emberközpontú szemléletünknek köszönhetően 2013-ban Családbarát Munkahely címet nyertünk, valamint 2006 óta Investors in People nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkezünk.
Hiszünk abban, hogy mint törődő, felelős vállalat, cégünk vonzóbb a munkaerőpiacon, mint hagyományosan gondolkodó versenytársaink. A MagiCom Kft. fő profilja az IT outsourcing, számunkra ez a bizalom piaci előnyt jelenthet.
 
Téma:  munka és magánélet egyensúlya 
Iparág:  informatika 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2001 (cég alapítása) óta folyamatosan 
Bővebb információ:  http://www.magicom.hu/ 
Kontaktszemély:  Gasparetz András
ügyvezető igazgató
gasparetz.andras|kukac|magicom.hu
+36-1-260-5869