Valóban Felelős Vállalat adatbázisVállalat:  Derecskei Gyümölcsös
Cím:  A gyümölcsös számunkra élettér – Felelős Kertművelés program bevezetése a Derecskei Gyümölcsösben
A vállalat missziója és víziója:  Missziónk, hogy felelős termeléssel járuljunk hozzá a jövő generációjának egészségéhez. Víziónk, hogy szerethetővé, érthetővé és piacképessé tegyük a fenntartható termelést, valamint az abból származó termékeket. 
Szállítás:  A Derecskei Gyümölcsösből származó termékek 60-70%-kát regionális szinten értékesítjük, így az átlagos szállítási távolságok alma esetében 100 km-es, míg almalénél 50 km-es körzeten belül maradnak. Az alma döntő többségét kereskedelmi láncnak szállítjuk be, ahol 2014 óta már szintén figyelnek arra a tényezőre, hogy lehetőség szerint legalább a beszállított mennyiség 60%-a térségi elosztásra kerüljön. Beszállítóként 2008 óta megfelelünk a nemzetközi Global G. A. P. (jó mezőgazdasági gyakorlatok) minősítőrendszernek, amely sok szempontból meghatározza termelési és működési folyamatainkat, mivel egy speciális követési rendszer kidolgozását, betartását írják elő. Ez lehetővé teszi, hogy minden egyes általunk termelt alma útját egészen a szedés pontos helyétől, idejétől a további útján keresztül nyomon tudjuk követni, míg elér a fogyasztóhoz. Ennek keretében úgynevezett visszahívási teszteket is végzünk, ahol a hivatalos tanúsítványhoz igazolnunk kell a magas élelmiszer-biztonsági követelményeknek való megfelelésen túl azt is, hogy ha probléma merül fel a termék minőségével kapcsolatban, akkor képesek vagyunk a termék biztonságos és gyors kivonására is. Törekszünk arra, hogy beszállítóként is vállaljuk saját termékeinket, így az elsők között jelöltük saját márkával almánkat, megőrizve a beazonosíthatóságot. Célunk, hogy ne csak beszállítóként, de
termelőként is alakítsunk ki kapcsolatot a fogyasztókkal, ezért 3 év óta 100 %-os natúr almalevünkön keresztül saját feldolgozású, márkázott termékeinkkel is jelen vagyunk a regionális piacon. Saját beszállítói láncunk esetében a feldolgozott termék csomagolásánál az FSC minősítést és környezetbarát nyomdatechnológiát minden esetben előnyben részesítjük, illetve szelektíven gyűjthető alapanyagokat használunk. A termelői oldalon térségi beszállítókkal termeltetünk alapanyagot, ahol szempont a méltányos ár megállapítása és a környezettudatos termelési rendszerek megléte. 
Igazságosság:  A gyümölcstermesztési és -feldolgozási iparágban jellemzően a beszállítói oldalon szerepelnek a termelők, többek között ezért is jó integráló erő a termelői értékesítő szövetkezet (TÉSZ) működési forma, amely jelenleg a Derecskei Gyümölcsöst is üzemeltető Havita-TÉSZ 69 termelő összefogásával működik. Hajdú-Bihar megyében almalé-előállításban hasonló működési feltételekkel egy versenytársunk van, akivel jó szakmai kapcsolatokat ápolunk, törekszünk a közös fejlődésre, különös tekintettel az új technológiák bevezetésére. Almatermesztésben önmagában a szövetkezeti forma helyi szinten sokkal inkább együttműködést generál, mivel külön-külön hátrányosabb piaci pozíciót tudunk elérni. Szövetkezetünk nemzetközi szakértőket is bevon a termelési folyamatok fejlesztése kapcsán, amit szakmai rendezvények alkalmával osztunk meg, ehhez sok esetben helyszínt is biztosítunk.
Szakmai tevékenységünk mellett meghatározó a szövetkezetben legnagyobb szereplőként megjelenő Szabó család személyes elkötelezettsége is. A Felelős Kertművelés 2013-ban indítottuk el, amely alapelemei részekben jelen voltak tevékenységünkben, de tudatosan eddig nem foglaltuk rendszerbe. A program 4 fő alappillérre épül: termelési rendszereink környezettudatos felépítése; környezeti és társadalmi értékeket is közvetítő natúr termékek piaci bevezetése; felelős vállalati működés; élménykert kialakítására épülő agrár-környezeti programok kidolgozása.
Hiszünk benne, hogy a gyümölcstermesztési gyakorlatok innovatív és környezettudatos fejlesztései már napjaink feladati közé tartoznak, hiszen a termelési ciklus akár 10–15 évet is jelenthet a beruházástól egészen a biztos és kiegyenlített termésig. Feladatunknak tekintjük, hogy ne csak megfelelő mennyiségű és minőségű egészséges élelmiszert állítsunk elő, de mindezt fenntartható módon tegyük, miközben ennek a folyamatnak a bemutatásával másokat is el tudunk kötelezni a téma iránt.
A térségben immár 25 éve meghatározó gazdasági szereplőként tapasztalatból érezzük társadalmi felelősségünket is, hiszen nevünket adjuk termékeinkhez, ismerjük fogyasztóinkat, partnereinket és munkatársainkat. Ennek részeként 2014-ben több mint 100 térségi civil rendezvényt támogattunk almával és almalével, illetve fogyasztóinkkal közösen kiemelt célokra az adventi időszakban adományt gyűjtöttünk. Ezek a közös akciók 2013-ban 326 500 Ft, míg 2014-ben 502 000 Ft támogatást jelentettek helyi civil szervezeteknek, kezdeményezéseknek (Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítvány, Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, Debreceni Egyetem Hematológiai és Onkológiai Osztálya, Igazgyöngy Alapítvány).
A gyümölcsösben a termelésben 50 állandó munkatárs dolgozik, és 100–150 idénymunkás vesz részt az aktuális kerti munkák elvégzésében. Szervezeti szinten mindeközben a szövetkezet 2 főállású munkatársnak ad munkát, így ez egy nem hagyományos vállalati struktúrát jelent. A szövetkezet szerepe és jelentősége abból adódik, hogy míg a piacon érdekérvényesítőként jelenik meg, addig a termelők felé közös elvárásokat támaszt, és így egységes értéket teremtenek munkájukkal. Ennek megfelelően a szövetkezetről leírtak a benne szereplőkre is vonatkoznak. A térségi átlagkereseti lehetőségekhez képest törekszünk a tisztességes munkabérek kialakítására, valamint a megfelelő munkakörülmények megteremtésére. Támogatjuk a munkába jutást, munkaruhát és cafeteria rendszert biztosítunk, valamint 13. havi fizetést alakítottunk ki. Mindezek mellett, mivel nagy az élőmunkaigény a kertészeti munkák során, a dolgozók szakmai képzésére is nagy hangsúlyt fektetünk – ennek keretében külföldi tanulmányutakra pályáztunk, ahol almaszedési és ültetvénykezelési technikákat sajátíthattak el a kertben dolgozók. Közös érdekünk a kiváló minőségű termény előállítása, illetve feldolgozása, hiszen így tudunk hosszú távon tisztességes feltételek mellett munkahelyet biztosítani. A szakmai képzések mellett a vállalati kultúra fejlesztése keretében humán kompetenciákra is figyelünk. 
Ökonomizmus:  „Családi vállalkozásként több generációnyi távolságban is magunk előtt látjuk cégünket és a természeti környezetet, amit mindennap használunk, ezért törekszünk a leginkább fenntartható és felelős gazdálkodási gyakorlatok alkalmazására. Ennek egyik példája Felelős Kertművelés programunk kidolgozása és hosszú távra tervezett alkalmazása, mivel a gyümölcsös számunkra élettér, ahol a termelés mellett a természetes élővilág megőrzésére is törekszünk. Ezt a teret örömmel osztjuk meg látogatókkal Gyümölcsös Kalandok élménykert-rendezvényeink és kert-pedagógiai foglalkozások keretében.” (Szabó Imre, Derecskei Gyümölcsös alapító)
A „Gyümölcsös Kalandok” rendezvény egy újszerű agrár-környezeti nevelési irányzat, ahol a gyerekek saját élményeiken keresztül, interaktív játékok segítségével tapasztalják meg, mi minden történik egy gyümölcsöskertben. A Magyar Madártani Egyesület regionális szervezetével, illetve további szakértőkkel együttműködve alakítottuk ki, és 2013 óta minden évben tavasszal és ősszel kerül megrendezésre. A családok játékokon keresztül ismerhetik meg az itt élő állatokat, valamint a termeléshez kapcsolódó tevékenységeket. Az élménykertprogram része többek között a „Mesél a kert kör”, ahol traktorvontatású kisvasúttal járják be a termelési részlegeket, illetve betekinthetnek a kertművelés rejtelmeibe is. A Kertkerülő Menetlevéllel 5 állomáson a kert lakóihoz kapcsolódó ügyességi feladatok elvégzésével gyűjthetnek pecsétet a vendégek, amit apró kerti ajándékra válthatnak be. Immár hagyomány, hogy a tavaszi rendezvényen közösen készülünk a Madarak és Fák Napjára, amit 2014-ben a debreceni Egyetem téren kreatív kartonfa-kiállítással ünnepeltünk.
A rendezvényre regionális partnereket is meghívunk, akik hasonló szellemben állítják elő termékeiket, ezzel is igyekszünk a térségi együttműködéseket erősíteni. Látogatóink számára a részvétel díjmentes, mivel hiszünk benne, hogy a kert lehet egyben közösségi tér, ahonnan olyan értéket visznek el saját élményeiken keresztül, amely nagyobb hatást eredményez, mint amit mi magunk el tudunk érni. A gyümölcsösben zajló környezettudatos munkák iránti érdeklődésre való tekintettel 2014-ben elindítottuk kertpedagógiai programunkat, ahol óvodás- és kisiskoláscsoportok számára tartunk kerti foglalkozásokat.
Gyümölcsös Kalandok rendezvényeinken elsősorban családok vesznek részt, 1500-2000 fő látogatót fogadunk. Kertpedagógiai programunkon 2014-ben összesen 2535-en vettek részt. 
Méret:  A gyümölcsös jelenleg 110 hektáron működik, ahol a betakarított mennyiség 2012-ben 3428 tonna, míg 2013-ban 5070 tonna volt. A terméskülönbség nem területalapú bővítésnek köszönhető. Jelenleg az Európában elérhető legmagasabb technológiákat alkalmazzuk, amelyek lehetővé teszik a legjobb termésátlag elérését a leginkább környezetkímélő módon. A technológiai színvonal növekedésével arányosan egyre nagyobb szerep jut a tudásnak, ami, termésátlagban is megmutatkozik. Ezt a gyümölcsösben zajló képzési rendszer bevezetése után konkrét számokkal tudjuk alátámasztani: a magyar 40–45 t/ha terméshez képest 75–80 t/ha termést tudtunk realizálni, ami közel dupla akkora eredményt jelent. A sikeres termeléshez az alábbi képletet vesszük alapul: 20% technológia + 20% fajta + 50% tudás + 10% szerencse. Ennek megfelelően a fenntartható növekedés kulcsát a tudásalapú fejlesztésben látjuk, és nem elsősorban a terület alapú vagy kizárólag technológiai bővítésben. A technológia természetesen meghatározza, hogy milyen folyamatokat tudunk végig vinni, ugyanakkor fontos, hogy a termelési és ökológiai egyensúly fenntartása sokkal inkább igényel komplex tudást és csak azután egy meghatározott technikát. Erre jó példa a madárbarát kertkialakítás, ahol egészen egyszerűen olyan életfeltételeket biztosítunk az állatok és társnövények számára, amelyek hasznosak a termelés szempontjából is. Egyetlen cinkepár akár 60 kg kártevőt is elfogyaszt egy évben, ami jelentős különbséget eredményez a növényvédelemben. A sorközök gyepesítése nem egy különlegesen innovatív eljárás, mégis 15%-kal kevesebb üzemanyag-felhasználást, így jelentős megtakarítást jelent éves szinten és csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Az integrált növényvédelmi eljárásokat modern eszközökkel is tudjuk támogatni, mint például jégháló, ultrahang-szenzoros permetezőgép, földbe süllyesztett csepegtető öntözés vagy levélanalízis-vizsgálatok, amelyek 120 750 köbméter/év vízmegtakarítást vagy a magyar átlagos felhasználási adatokhoz képest egy hektárra vetítve 24%-kal kevesebb nitrogén-, 62%-kal kevesebb foszforhasználatot eredményeznek.
Az elmúlt években elsősorban a termékfeldolgozáshoz kapcsolódó infrastruktúra- és humán fejlesztést kezdtünk el, ennek mentén tervezzük a horizontális és vertikális termékskála-bővítést, ami a változatos termékkínálat felé való elmozdulást és nem a volumenbővítést célozza. Szeretnénk megőrizni a családi vállalkozásokra jellemző hangulatot, így a szövetkezeti forma megőrzését és a termelői integrációt tartjuk stratégiánk fókuszában.  
Termék:  A kertben 9 alapalmafajtát termesztünk, amelyet közvetlenül és beszállítói láncon keresztül is értékesítünk. A két évvel ezelőtti feldolgozóüzemi beruházás eredményeképpen egy különleges, hosszan tartó préseléssel (az átlagnál 8-szor hosszabb ideig tartó eljárással) magas beltartalmi értékű, 100%-os natúr almalevet állítunk elő. Az eljárás során semmilyen adalékanyagot nem szükséges használnunk és közvetlenül a gyümölcsből nyerjük a levet, vagyis nem koncentrátumból való visszahígítást végzünk, hanem valódi gyümölcslevet készítünk. A csomagoláshoz hőkezeléses vákuumtechnikát alkalmazunk, amivel műanyag zsákba kerül a lé. Fontos, hogy rostos formában átlátszó zsákba töltünk, mert így a fogyasztók is megbizonyosodhatnak a termék állagáról. A zsákok használat után szelektíven gyűjthetők, illetve a hozzánk visszahozott zsákok újrahasznosításáról gondoskodunk. A zsákok FSC minősített natúr kartondobozokban kerülnek a fogyasztókhoz, amelyeket festéktakarékos és környezetkímélő nyomdai eljárással nyomunk meg. A dobozt egyfajta üzenethordozónak is tekintjük a csomagoláson túl, így a terméktulajdonságok mellett aktívan kommunikáljuk a Felelős Kertműveléshez kapcsolódó tartalmakat, programokat is. Úgy látjuk, hogy a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása, a technikai tudás és az eszközök mellett a vásárlók tudatosságának növelése is szükséges, amelynek egyik leghatékonyabb módja az élményalapú ismeretátadás, szemléletformálás és bevonás. Hiszünk benne, hogy termékeinkkel és élménykertprogramjainkkal érintettjeink számára valós értéket tudunk teremteni. 
Területi innováció: 
Történetek:  Az uniós csatlakozást követően az első 10 szervezet között voltunk, amelyek megfeleltek az előírt normáknak, és így támogatási forrásokat tudtunk bevonni. A támogatás felhasználásánál elsődleges célunk a termelési kiegyenlítettség elérése volt, mert úgy láttuk, ez a kulcs a stabil piaci jelenléthez. Míg a hazai termelésben hatalmas ingadozások voltak a termésátlagban, addig külföldön olyan magabiztos egyenletességet láttunk, ami elérhetetlennek tűnt. A szövetkezet irányításával így a legjobb holland tanácsadókat vontuk be, akik meglepetésünkre nemcsak a technikai és technológiai fejlesztésekre irányították rá a figyelmünket, de a környezeti és emberi tényezők jelentőségére is. Működési programunkban ezért megjelentek olyan elemek, amelyekre külön-külön a termelői rutinmunkák elvégzése mellett nem lehet koncentrálni. Szép lassan össze tudtuk kötni a termelési eredményességet a környezettudatossággal és a humán fejlesztésekkel. A szövetkezet munkájában így három fő területet jelöltünk meg, amelyet összecsengettek az EU elvárásaival is: értékesítéstámogatás, környezettudatosság és termelési minőségfejlesztéshez kapcsolódó komplex szaktudás. Az elmúlt több mint 10 évben, amióta ezt a szemléletet a gyakorlatban is igyekszünk alkalmazni, olyan változásokat sikerült elérnünk, amelyek egyértelműen visszaigazolják a termelési, környezeti és humán tényezők összehangolásának szükségességét. Bízunk benne, hogy a nálunk végbement változások és eredmények mások számára is vonzóvá teszik ezt a megközelítést. 
Adatok: 
Nehézségek:  Az új szemlélet elfogadása és alkalmazása az elején mindig egyfajta bizalomra épül, amíg a valóságban láthatóvá válnak az eredmények. Kihívásokkal elsősorban ott találkoztunk, amikor a „külföldön működik, de nálunk is fog?”, „miért szükséges ez nekünk, hiszen mások sem csinálják?” kérdések felmerültek. Ehhez nagy segítséget jelentett a hiteles szakemberek jelenléte és támogatása. A termelési, feldolgozási folyamatok komplex rendszerét olyan módon szerettük volna fejleszteni, hogy ne csak a környezeti terhelés minimalizálására törekedjünk, hanem sokkal inkább a kerti ökoszisztéma egyensúlyát találjuk meg a természeti és termelési igények összehangolásával. Szakmai tudásunknak olyan bővítési irányait kerestük, ahol a termeléshez szükséges ismeretek mellett ökológiai vonatkozású témákat is megismerünk – például hogyan tegyük a termelésben hasznos madárfajok számára vonzó területté a kertet, milyen fajok milyen segítséget nyújtanak a kártevők elleni védekezésben, és milyen életközösségek kialakulását hogyan tudjuk támogatni. 
Elért előnyök:  A termelők számára olyan európai színvonalú tudás elérését biztosítottuk, amivel termelési és ezen keresztül piaci előnyökre tesznek szert. Az új ismeretek elsajátítását így munkájuk eredményében is igazolva látják, így nyitottabbak és motiváltak a fejlesztésekre, aminek szerves része a környezettudatosság. Gyümölcsös Kalandok néven olyan élménykertprogramot tudtunk elindítani, ahol a látogatók megismerhetik a kerti munkákat és a fenntartható mezőgazdasági eljárásokat alkalmazó gyümölcsöst. Nagy örömet jelent számunkra, hogy ezt óvodás-, kisiskoláscsoportok számára szervezett oktatás keretében is elérhetővé tudtuk tenni, erre nagy érdeklődés mutatkozik a térségben. Felelős Kertművelés rendszerünket eddigi tapasztalataink alapján szeretnénk módszertanilag fejleszteni és másokkal is megosztani. 
Helyem a "kisvilágban": 
Megvalósítás helye:  Magyarország 
Megvalósítás ideje:  1990 
Vonatkozó honlap:  derecskeigyumolcsos.hu/ 
Megoldás megvalósítója:  Séra-Szabó Veronika
termékmenedzser
szabo.veronika@derecskeigyumolcsos.hu
+36-30-6891556