Valóban Felelős Vállalat adatbázisVállalat:  Skanska Property Hungary Kft.
Cím:  Út a Mélyzöld épületekhez, egy környezettudatosabb társadalommal
A vállalat missziója és víziója:  A Skanska elkötelezte magát a környezettudatos fejlesztés mellett.
A piac vezető „zöld” ingatlanfejlesztőjeként hiszünk benne, hogy egy környezettudatosabb társadalom segítségével Földünket megóvhatjuk gyermekeink számára.
 
Szállítás:  Folyamatosan törekszünk arra, hogy csökkentsük a fejlesztéseinkhez használt anyagok szállítási útvonalát, illetve a helyi beszállítókat támogatva, amit lehet a régióból szerzünk be. Abban az esetben, amikor erre nincs módunk, szem előtt tartjuk, hogy egyrészt optimalizáljuk a beszerzett mennyiséget, hogy ne kelljen például többször utánrendelni, illetve a megrendelt anyagoknak szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. Tanúsított forrásból származó, bevizsgált összetételű és kibocsátású anyagokat használunk. Olyan modellező rendszer bevezetésén dolgozunk (Building Information Modeling), amely lehetővé teszi, hogy már az építkezés megkezdése előtt pontosan láthassuk, hogy egy irodaház kivitelezése során az utolsó szögig, miből - mennyire lesz szükség, a különböző munkaszakaszokban. Így hatékonyabbá tehetjük a beszerzést és elősegíthetjük azt, hogy a modellezés segítségével előre megadott mennyiségeknek köszönhetően, akár helyi forrásból szerezzünk be olyan tételeket, amelyek előállítása időigényesebb, ám a gondos tervezés által korábban megrendelhető. A Skanska 2010 óta kizárólag az amerikai zöld épület minősítő rendszer, a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) szerint, minimum Gold minősített épületeket fejleszt. A rendszer előírásai alapján is regionálisan beszerezhető, maximum 500 mérföldön belül elérhető anyagokat kell használni a fejlesztéshez.  
Igazságosság:  A Skanska már a kezdetektől világosan meghatározott etikai keretrendszer szerint működik. Ez a váz segít abban, hogy következetesen viselkedjünk a versenytársainkkal, a társadalommal és a környezetünkkel kapcsolatban. Meghatároztuk a céljainkat, amelyet az 5 Zéró alapelv határoz meg: - Zéró veszteséges projekt; - Zéró munkahelyi baleset, munkatársaink, alvállalkozóink, beszállítóink és a projektjeink helyszínén, közvetlen környezetében megfordulók biztonsága; - Zéró környezetkárosító esemény, projektjeink tervezése során minimalizáljuk a környezeti beavatkozást; - Zéró etikai kihágás, zéró tolerancia a korrupció minden formájával szemben; - Zéró hiányosság és hiba, ügyfeleink elégedettségének növelése érdekében. Az alapelveink mellett 2002 óta van Etikai Kódexünk, amely meghatározza hogyan dolgozunk világszerte. Büszkék vagyunk elveinkre és arra, hogy a Skanska nem tolerálja a korrupció, megvesztegetés, versenyellenes tevékenység, diszkrimináció vagy zaklatás egyetlen formáját sem. Etikus vállalati viselkedésmód, gyakorlat, egyenlő elbánás valamennyi munkatársunk számára, ide értve az egyenlő esélyeket és sokféleséget.
A Budapesti irodánk elnyerte a legzöldebb iroda címet kisvállalati kategóriában, illetve a LEED rendszer Gold minősítését. A munkakörnyezetünk nagyon fontos a cég számára, és annak alakításában a kollégák véleménye és meglátásai, egyéni igényei (például hátfájás) is figyelembe kerülnek. A férfi és női dolgozók aránya nagyjából megegyezik; egy pénzügyes kolléganőnk részmunkaidőben dolgozik, illetve a kétgyermekes kolléganőnknek mind a két szülés után módjában állt, hogy fokozatosan, térjen vissza dolgozni, ahogy a gyermekek növekedtek. A fluktuáció alacsony, többen a kezdetektől jelen vannak és folyamatosan, ahogy növekszik a munka mennyisége, veszünk fel új embereket. A cég biztosít minden munkavállaló számára egy évente egyszeri teljes egészségügyi kivizsgálást, e mellet egészségpénztári hozzájárulást és meleg étkezési jegyet. Évente rendszeresen együtt töltünk néhány csapatépítő napot, ahol az egyik fő szempont, a mellett természetesen, hogy mindenki részt tudjon venni, a szabad levegőn végzett tevékenység, ami lehet például kerékpározás, pecázás, közös főzés, stb.
Nem volt munkaügyi perünk.

 
Ökonomizmus:  Legújabb projektünk a Budapest központjában található Green House egy környezettudatos irodaház. Már a tervezési fázisban elnyerte e LEED Platinum előminősítést, amely az önkéntes zöld épület minősítő rendszer legmagasabb szintje. Az a célunk, hogy az épület Budapest eddigi legkörnyezettudatosabb háza legyen. Ahhoz, hogy elérjük ezt az ambiciózus célt, a többek között a 64%-kal alacsonyabb vízfelhasználást vagy a 30%-kal alacsonyabb energiafelhasználást, számtalan költséges modern technológiát kellett bevezetnünk: speciális anyagokat használunk, olyan alvállalkozókkal dolgozunk, akik megfelelnek a szigorú környezeti előírásainknak. Energia és vízhatékonyság, alacsonyabb CO2 kibocsátás, belső környezet, a helyszínválasztás, beépített anyagok csak néhány kategória, amelyben a Green House-nak kiválóan kellett teljesítenie. Habár a Skanska által befektetett összeg magasabb, mint egy nem környezettudatos épületben, a cég 2010 óta mégis elkötelezett amellett, hogy csak minimum LEED Gold és EU GreenBuilding tanúsított házakat fejleszt. Nem magasabbak a bérleti díjak a zöld épületeinkben, nem kérünk „felárat” a bérlőktől azért, hogy behozzuk az extra befektetéseket. Átlagos piaci áron adjuk bérbe a házainkat és biztosítjuk a lehetőséget a bérlőknek, hogy csökkentség az energiaköltségeiket az által, hogy az irodaházunk hatékonyabb, egészségesebb munkakörnyezetet ajánljanak a munkavállalóiknak, csökkenjen a dolgozók betegség miatti távolléte. Amellett, hogy az általunk fejlesztett házak „zöldek” segítjük tanácsainkkal és tapasztalatainkkal a bérlőket, hogy a saját belső kiépítésüket és környezetüket is zöldebbé tegyék.  
Méret:  A Skanska Property Hungary Kft. alkalmazottainak száma jelenleg 15 fő. Abban az időszakban, amikor fejlesztésünk, irodaház kivitelezésünk van folyamatban kb. 200 fő alvállalkozóink által foglalkoztatott munkavállaló dolgozik az építkezésen, illetve az egyéb alvállalkozók, beszállítók, akikkel kapcsolatban vagyunk szintén „munkához jutnak” a fejlesztéseink által. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Magyarországon a jövőben minden évben új projektet kezdjünk, az üzleti tervünk a következő 5-10 évre következetes ilyen ambiciózus tervekkel rendelkezik. Ennek köszönhetően munkát tudunk biztosítani, illetve a szigorú cégen belüli környezettudatos és munkavédelmi előírásoknak köszönhetően ösztönözzük a dolgozókat, alvállalkozókat, beszállítókat a fejlődésre és a standardjainknak való megfelelésre, amely sok esetben a magyar szabályozásnál jóval szigorúbb. Az utóbbi három évben 11 főről 15-re növekedett a Skanska közvetlen foglalkoztatottjainak száma. Ez a növekedés párhuzamban áll az üzleti terveinkkel és a megnövekedett projektszám és munka mennyiséggel. A Skanska Property Hungary Magyarországon, ezen belül Budapesten működik.  
Termék:  Cégünk Magyarországon kizárólag kereskedelmi ingatlanfejlesztéssel, irodaházak építésével foglalkozik. Fenntartható, minőségi épületeket adnunk át, amelyek a teljes életciklusuk során meg kell tartsák ezen tulajdonságaikat. Olyan anyagokat, helyszíneket, stratégiát, választunk amely megfelel a független nemzetközi minősítési rendszereknek és cégünk szigorú belső előírásainak is. Ellenőrizzük azt is, hogy a beépített anyagok, szállítása, csomagolása, és felhasználása megfelelően történik. Teljes munkaidős munkavédelemmel és környezettudatos fejlesztéssel foglalkozó munkatársaink vannak. Előnyben részesítjük a helyben előállított termékek használatát; célunk, hogy a CO2 kibocsátást és az energiafogyasztást is csökkentsük. A jövőben házainkban már nem fogunk ivóvizet pocsékolni a WC-k öblítésére. Tudjuk azt, hogy az épített környezetünk az egyik legnagyobb energiafogyasztónak számít, ezért a fenti törekvéseink nagy jelentőséggel bírnak, felelősséggel ruház fel minket, mint fejlesztőt és ezt a felelősséget vállaljuk. 30-asra értékeljük a házainkat. 
Területi innováció: 
Történetek:  Schmidt András, üzemeltetési vezető: A munkavédelem az egyik legfontosabb dolog a Skanska számára. Tudjuk, hogy az építőipar sajnos világszerte egyike a legveszélyesebb ágazatoknak, amennyiben a balesetek számát áttekintjük. Az elmúlt években a biztonságos munkavégzés egyre nagyobb és nagyobb figyelmet kap a cégen belül Magyarországon is, habár korábban is szem előtt volt, az elmúlt időszakban sokkal tudatosabbak lettünk. Az irodai dolgozók mellett, körülbelül 200 fő dolgozhat egy időben a munkaterületen zajló építkezéseinken. Módszeres, kitartó munkával tréningekkel, rendezvényekkel (Skanska Munkavédelmi Hét), beszélgetéssel, belső kommunikációval, megemlékezéssel a világon bárhol történt halálos balesetekről elértük, hogy mára valamennyien felelősséget érzünk a dolgozók biztonságával kapcsolatban. Valamennyi kollégám nyitott szemmel jár, jelent bármi olyan kérdéses helyzetet, amely esetleg balesetveszélyes lehet. A cégen kívül az alvállalkozóinktól, a beszállítóinktól is megköveteljük a munkavédelmi szabályok betartását. Kialakítottunk és bevezettünk egy rendkívül alapos munkavédelmi rendszert, amely a kivitelezés minden szakaszát részletesen taglalva ismerteti a munkavédelmi teendőnket. Ennek betartása a feltételét képezi annak, hogy az alvállalkozóinkkal együtt dolgozhassunk. Vállalniuk kell a szigorú szabályaink betartását akkor is, ha ez több idővel, vesződséggel, pénzzel jár, illetve részt kell vegyenek a tréningjeinken és riportálniuk kell rendszeresen. Büszke vagyok arra a munkára, amit a munkavédelem területén végzünk, remélem, hogy hatással leszünk az ez irányú magyar standardokra is.
Ruzsa Magdi, menedzser asszisztens: A tavalyi évben indultunk a Zöld Iroda versenyen. Az ügyvezetőnk jóváhagyta és támogatta a nevezésünket, amelyet nem ő, hanem mi kezdeményeztünk. Nagyon hamar az egész irodát sikerült belelkesítenünk és elköteleznünk a zöld látásmód mellett. Rendkívül inspiráló és motiváló volt a környezet, amelyet az ügyvezetéstől kaptunk. Számos változtatást hajtottunk végre az irodánkban. Tréninget szerveztünk a kollégáknak a szelektív hulladékgyűjtésről, lecseréltük a világítási rendszert, a mosószereinket környezetbarátra, a palackos vizet csapvízre cseréltük, stb. A verseny nem csak az irodánkat, hanem bennünket is megváltoztatott, illetve az otthonainkban is hasznosítjuk az megszerzett tudást.
 
Adatok: 
Nehézségek:  Sok esetben szembe kellett néznünk azzal a nehézséggel a munkánk során, Magyarországon piacon a környezettudatos gondolkodásmód gyermekcipőben jár és csak mostanában kezdjük megérteni a lényegét. A munkavédelem komolyabban vétele hasonló kihívásokat jelent. Az alvállalkozóink, bérlőinket sokszor „tanítanunk” kell, hogy megértsék a törekvéseink fontosságát. Nehéz változtatni az emberek látásmódján. Természetesen a cégünk profitorientált, tőzsdén jegyzett cég, meg kell találnunk cégen belül annak a módját, hogy biztosítsuk a környezettudatos fejlesztéseinkhez a hátteret.
 
Elért előnyök:  Nagy lépést tettünk a munkavédelem területén az elmúlt években. Implementáltunk egy Egészséges és Biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályozó rendszerünket, amelyet a fejlesztések során az első lépéstől alkalmazni kell. A cég fenntarthatósággal kapcsolatos belső tudásának köszönhetően a Green House az első LEED Platinum előtanúsított épület Magyarországon. A versenytársaink és a bérlőink, alvállalkozóink körében megismertetjük és terjesztjük a környezettudatos gondolkodásmód fontosságát és előnyeit.
 
Helyem a "kisvilágban":  A Skanskán belül világos elképzelésünk van a jövőről, amely inspirál és motivál a mindennapi közös munkára. Habár Magyarországon kizárólag kereskedelmi ingatlanfejlesztéssel foglalkozunk, világszinten lakóházak, infrastruktúra, kivitelezés üzletágaink is vannak. Ahhoz, hogy igazodjon a gondolkodásmódunk és a viselkedésünk a változó világunkhoz a társadalomnak is változnia kell. De hová tartunk? A Skanska tervezett egy „útvonalat”, egy un. Színskálát, amely segít abban, hogy tisztán lássuk, hol vagyunk most, hova szeretnénk menni, és mit kell ahhoz teljesítenünk, hogy elérjük. Célunk a Mélyzöld (Deep Green) épületek és infrastruktúra fejlesztése. A Mélyzöld jelentése: nulla vagy ahhoz a lehető legközelebb eső környezeti hatás. Például Nettó Nulla Elsődleges Energia, Nettó Nulla Széndioxid a kivitelezésben, Nulla Káros környezeti hatású anyag, Nulla Veszélyes anyag, Nulla Hulladék, Nettó nulla Víz. Amennyiben a színskálán a kiinduló pontot nézzük, a Vaníliát, amely a mai szabályozásoknak megfelelő normákat, környezeti rendszereket jelentik láthatjuk, hogy már ma is többre vagyunk képesek.

Az utunk állomásai:

Vanília: A kivitelezés folyamat és a projekt környezeti hatása megfelel a napjainkban érvényben lévő törvényi és jogszabályi előírásoknak és szabványoknak.

Zöld: A kivitelezés folyamata és a projekt környezeti hatása több, mint megfelelő, de még nem éri el azt a szintet, amely úgy értékelhető, hogy amit építünk, és ahogy azt megépítjük, közel nulla környezeti hatással rendelkezik.
Mélyzöld: A kivitelezés folyamata és a projekt környezeti hatása közel nulla, ezért ezek az épületeink fejlesztéseink jövőbeli zálogát jelentik.

Néhány projektünkkel máris közel vagyunk a Mélyzöld célokhoz. Azonban a Skanska arra törekszik, hogy világszerte valamennyi projektjét a Mélyzöld sávba tolja minden szempontból, nem csak az eredmény, hanem a kivitelezés folyamatának tekintetében is. Néhány tényező felgyorsíthatja a folyamatot, például az elkötelezett és igényes megrendelők. A másik tényező az alvállalkozókkal való kapcsolat, illetve a részvényeseink elkötelezettsége. A célunk, hogy a legmegfelelőbb technológiákat használjuk, amely bizonyos esetekben nem feltétlenül jelent új módszereket, azok lehetnek akár több száz évesek is. A fenntartható kisvilágunkban tehát Mélyzöld épületek és infrastruktúra vesz bennünket körül és egy felvilágosultabb, környezettudatos társadalom.
 
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  1987-től 
Vonatkozó honlap:  http:\\www.skanska.hu 
Megoldás megvalósítója:  Andreas Lindelöf
ügyvezető igazgató
+36 1 382 9100
andreas.lindelof[kukac]skanska.hu