Valóban Felelős Vállalat adatbázisVállalat:  Skanska Property Hungary Kft.
Cím:  Valóra váltott zöld ígéret
A vállalat missziója és víziója:  A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. innovatív, modern zöld ingatlanfejlesztő cég, amely a jövő generációit szem előtt tartva ad választ a ma társadalmi igényeire.
A kivitelezés és üzemeltetés – a tevékenység jellegéből adódóan – negatív hatást gyakorolhat a természeti környezetre, amennyiben egy vállalat a folyamatokat nem felelősen irányítja.
Ha azonban mindezt a fenntarthatóság iránti gondolkodásmód hatja át, jelentős pozitív hatást érhetünk el. A Skanska felismerte a proaktív környezetvédelemben rejlő lehetőségeket. Üzleti modellünk környezettudatos, társadalmi felelősséget vállaló, transzparens és etikailag korrekt vállalatirányítási elvekre épül.
Azok az értékek, amelyek mindennapjaink iránymutatói és egyben vállalatirányításunkat is meghatározzák, jövőbarát épületeinkben manifesztálódnak. Ingatlanjaink környezetvédelmi indikátorait folyamatosan javítjuk, és olyan irodaházakat építünk, amelyek energia- és vízhatékonyak, tömegközlekedéssel és kerékpárral könnyen megközelíthetők, minősített helyi anyagokat használnak, és minimálisra csökkentik CO2-lábnyomukat.
 
Szállítás:  Folyamatosan arra törekszünk, hogy a fejlesztéseinknél használt anyagok szállítási útvonalát csökkentsük, és a régióban fellelhető anyagokat használjuk, ezzel is támogatva a helyi beszállítókat. Ha a helyi beszerzésre nincs lehetőség, optimalizáljuk a megvásárolt mennyiséget, hogy az újrarendeléseket elkerülhessük, és megbizonyosodunk arról, hogy az anyagok minősége megfelel szigorú minőségi elvárásainknak. Kizárólag igazolt forrásból származó, tesztelt összetevőkből álló és bevizsgált kibocsátási értékkel bíró anyagokat használunk.
2012-ben bevezettünk egy olyan épületmodellezési rendszert (BIM: Building Information Modeling), amely lehetővé teszi, hogy már az építkezés megkezdése előtt egyértelműen láthassuk a beépítendő anyagok pontos mennyiségét minden egyes fejlesztési fázisra vonatkozóan.
A Skanska 2010 óta kizárólag az elismert nemzetközi zöldépület-minősítő rendszer, a LEED
(Leadership in Energy and Environmental Design) objektív kritériumai szerint osztályozott, minimum Gold tanúsított épületeket fejleszt. 2012 decemberében átadott fenntartható épületünk, a Green House, a LEED Platinum szintjén előkvalifikálta magát, és hazánk igazoltan legzöldebb irodaházának címét mondhatja a magáénak.
 
Igazságosság:  1987-től tartó magyarországi piaci jelenléte során a Skanska több mint 140 000 négyzetméternyi minőségi, energiahatékony kereskedelmi célú ingatlant fejlesztett Magyarországon, jelentősen hozzájárulva Budapest városképének formálásához.
Kvalitatív céljainkat az úgynevezett 5 Zéró vízió határozza meg. Arra törekszünk, hogy az abszolút minimumot érjük el a negatív környezeti hatások, a balesetek, az etikai kihágások, a minőségi hibák és a veszteséget termelő projektek terén egyaránt.
Büszkék vagyunk arra, hogy a Skanska nem tolerálja a korrupció, a megvesztegetés, a versenyellenes tevékenység, a diszkrimináció vagy a zaklatás egyetlen formáját sem. Támogatjuk az etikus üzleti magatartást, az egyenlő bánásmódot, a diverzitást és az esélyegyenlőséget.
Az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU direktívával összhangban bevezettük a Skanska színskálát, amely vizuálisan jeleníti meg a net zéró energiafelhasználás irányába tett lépeseinket, ahol a végcél a „mélyzöld” épületek fejlesztése. A színek (vanília, zöld, mélyzöld) egy konzisztens referenciamodell elemei, és azt mutatják, hogy az adott épület hogyan teljesít az energia- és vízfogyasztás, a CO2-kibocsátás és a beépített anyagok eredete/minősége tekintetében.
A Skanska proaktív környezetvédelmi irányítási rendszere a 90-es évek közepétől kezdődően alakult ki. 1996-ban adtuk ki első Környezetvédelmi Jelentésünket, és két évvel később elkészült Környezetvédelmi Szabályzatunk is. 2001-ben – a piacon elsőként – megkaptuk az ISO 14001-es tanúsítást. 2004-ben az egészség- és munkavédelem is üzleti víziónk integrált részévé vált.
Létrehoztunk egy kifejezetten a fenntarthatóság témakörére koncentráló új pozíciót. Green Business Managerünk a Zöldépület Minősítő Intézet LEED AP végzettségét tudhatja magáénak.
Tudatosan törekszünk arra, hogy biztonságos és egészséges munkakörnyezetet alakítsunk ki jövőbeli bérlőinknek, irodaházaink lakóinak. Nemrégiben átadott új zöld irodánk fizikai valójában támasztja alá ezt az elméleti célkitűzést.
 
Ökonomizmus:  A Green House-ban – annak érdekében, hogy az épület 64%-kal kevesebb ivóvizet és 30%-kal kevesebb energiát fogyasszon – a legmodernebb technológiai megoldásokat alkalmaztuk; értékes, minőségi anyagokat építettünk be; és csak olyan alvállalkozókkal dolgoztunk együtt, akik megfeleltek szigorú környezetvédelmi előírásainknak. Még ha egy fenntartható épület fejlesztése magasabb pénzügyi befektetést jelent is, a Skanska 2010-ben elkötelezte magát, hogy kizárólag
LEED Gold és EU GreenBuilding minősítésű, energiahatékony házakat épít. Zöld irodaházainkban nem kérünk bérlőinktől a piaci standardnál magasabb bérleti díjat, és más módon sem hárítjuk át rájuk a magasabb befektetési költségeket.
 
Méret:  A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. alkalmazottainak száma az utóbbi 3 évben 11-ről
15-re főre nőtt (9 nő, 6 férfi). Ez a növekedés az üzleti tervnek, a megnövekedett számú projektnek és az általános munkamennyiségnek is megfelelő mértékű és ütemű. Abban az időszakban, amikor fejlesztésünk, irodaház kivitelezésünk van folyamatban, még közel 200 – alvállalkozóink vagy beszállítóink által foglalkoztatott – munkavállaló kap munkát az építkezésen. A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. központja Budapesten található, és üzleti tevékenysége is a fővároshoz kötődik. Folyamatos piaci jelenlétünk részeként minden évben egy új projektet kezdünk Budapesten.
Üzleti tervünk ambiciózus célokat határoz meg a fenntartható városfejlesztés területén a következő 5-10 évre. megkaptuk az ISO 14001-es tanúsítást. 2004-ben az egészség- és munkavédelem is üzleti víziónk integrált részévé vált. Létrehoztunk egy kifejezetten a fenntarthatóság témakörére koncentráló új pozíciót. Green Business Managerünk a Zöldépület Minősítő Intézet LEED AP végzettségét tudhatja magáénak. Tudatosan törekszünk arra, hogy biztonságos és egészséges munkakörnyezetet alakítsunk ki jövőbeli bérlőinknek, irodaházaink lakóinak. Nemrégiben átadott új zöld irodánk fizikai valójában támasztja alá ezt az elméleti célkitűzést.
 
Termék:  2012-ben valóra váltottuk 2010-ben tett „zöld fogadalmunkat”. A Green House ma a magyar irodapiac legzöldebb kereskedelmi célú ingatlana, és az első, amely hazánkban kiérdemelte a LEED Platinum előtanúsítást. Habár minden épület – épített környezetünk részeként – nagy energiafogyasztó, a Green House kiemelkedik hatékonyságával. 64%-kal kevesebb ivóvizet és 30%-kal kevesebb energiát használ, mint más – szintén A kategóriás – épület, köszönhetően a geotermikus előhűtésnek, a napkollektoroknak, a szürkevíz/talajvíz/esővíz felhasználásának, a zöldtetőknek, az energiahatékony lifteknek, az intelligens épületmonitoring-rendszernek, a jelenlét- és fényérzékelőknek, az automatikus külső árnyékolástechnikának, a vízfelhasználást csökkentő aerátoroknak és az átgondolt, tervezett újrahasznosítási folyamatnak. A Budapest XIII. kerületében, a Váci úti irodafolyosóval párhuzamos utcán található irodaház fenntartható munkakörnyezetet, valamint a szomszédos zöld park csendjét és nyugalmát nyújtja. 
Területi innováció:   
Történetek:  Hisszük, hogy jót tenni és a megfelelő értékeket projektjeinken keresztül a gyakorlatban képviselni azonban önmagában nem elég. A SymbioCity program közös kezdeményezésének keretében 2011-ben megépítettük Magyarország első ökojátszóterét a Margitszigeten, 2012-ben pedig a Duna-parti Lánchíd parkot építettük újra, és a környezettudatos dinamikus városi tér koncepciója alapján kapcsoltuk vissza a város vérkeringésébe. A Green House közvetlen szomszédságában található
Kassák parkban kültéri fitnesz eszközöket helyeztünk el, amelyeket mind a gyermekek, mind az irodában dolgozók és a parkot látogatók szívesen használnak.
Összeállítottunk egy olyan környezettudatos bérlői útmutatót, amely figyelemfelkeltő statisztikai adatokat sorakoztat fel egyéni és társadalmi viselkedésünk környezeti hatásairól, és praktikus tanácsokkal látja el az olvasót.
 
Adatok:   
Nehézségek:  Munkánk során gyakran kell szembesülnünk azzal a nehézséggel, hogy Magyarországon a környezettudatos gondolkodásmód még gyermekcipőben jár, ahogy a munkavédelem kérdése is nagyobb hangsúlyt és figyelmet érdemelne. Ahhoz, hogy partnereink és alvállalkozóink is megértsék törekvéseink fontosságát, szintén tudatos szemléletformálásra van szükség. A stockholmi tőzsdén jegyzett, profitorientált cégként fenntartható fejlesztéseink pénzügyi alapjait is meg kell teremtenünk. 
Elért előnyök:  A Valóban Felelős Vállalat modell megvalósításának előnyei:

• egy olyan fenntarthatósági agenda, amelynek értékrendjével a csapat minden tagja azonosul, és mindennapjaiban is e szerint él;
• közös gyakorlati kezdeményezések, amelyek pozitív társadalmi és környezeti hatással járnak;
• helyi és határokon túlmutató szakmai eszmecsere különböző belső és külső piaci szereplőkkel, társadalmi csoportokkal;
• a Green House objektív, mért és igazoltan fenntartható üzemeltetési mutatói.
 
Helyem a "kisvilágban":   
Megvalósítás helye:  Budapest 
Megvalósítás ideje:  2010 óta 
Vonatkozó honlap:  www.skanska.hu 
Megoldás megvalósítója:  Grzegorz Strutynski
ügyvezető
grzegorz.strutynski@skanska.hu
06-1-382-9100